Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Vipavska dolina ima svoj LIFE!

Po uvodnemu sestanku partnerjev na projektu 'LIFE ViVaCCAdapt' v Ajdovščini, o katerem smo poročali v prejšnji izdaji Latnika, smo projekt v septembru predstavili še na državnem nivoju. Dogodek 'Okrepljeni do evropskih sredstev za naše okolje' je potekal na Gozdarskem inštitutu Slovenije, pod organizacijo Ministrstva za okolje in prostor (MOP).
Srečanje je razstavljavcem omogočilo mreženje, obiskovalcem pa pridobivanje informacij in znanja iz prve roke. Večina slovenskih projektov LIFE se uvršča v t. i. tradicionalne projekte s prednostnega področja 'Narava in biotska raznovrstnost', nekaj manj s področja 'Varstva okolja in učinkovite rabe virov'. Letos pa se je naboru tradicionalnih projektov, ki so uspešno pridobili sofinanciranje programa LIFE, pridružil tudi prvi projekt s področja 'Podnebnih sprememb', z naslovom 'LIFE ViVaCCAdapt'. Nanj smo še posebej ponosni koordinatorji Razvojna agencija ROD Ajdovščina in projektni partnerji Občina Ajdovščina ter ostali. Kot tak je pritegnil pozornost ministrice za okolje in prostor Irene Majcen, ki se je na dogodku pozanimala o predvidenih rezultatih projekta.

V začetku oktobra smo glas Vipavske doline ponesli v samo središče Evropske unije. Med 3. in 5. oktobrom je namreč v Bruslju na sedežu EASME (Evropska agencija za mala in srednje velika podjetja) potekalo letno uvodno srečanje letošnjih potrjenih projektov na programu LIFE. Na dvodnevnem seminarju smo koordinatorji projektov iz vse Evrope predstavili svoje projekte ter se seznanili s pravili poročanja. Dogodek je Razvojna agencija ROD Ajdovščina izkoristila tudi za pridobivanje novih poznanstev in novih priložnosti za sodelovanje pri pridobivanju evropskih sredstev.

Z naslednjim mesecem se nadaljuje pestro projektno dogajanje, tako na vsebinskem kot tudi promocijskem delu projekta. Ekipa iz Razvojne agencije ROD se bo aktivno udeležila delavnice za lokalne skupnosti, ki bo potekala 10. novembra v Ljubljani in ga v okviru programa 'LIFE Krepitev zmogljivosti' organizira MOP. Delavnica je namenjena lokalnim skupnostim, da spoznajo program LIFE kot finančni inštrument za sofinanciranje okoljskih projektov lokalnih skupnostih v Sloveniji. Občina Ajdovščina pa se skupaj s Biotehnično fakulteto, Inštitutom za vode Republike Slovenije in podjetjem Hidrotehnik d.d. ter podjetjem BO-MO d.o.o. pripravlja na postavitev merilnih naprav po Vipavski dolini.

Vabimo vas, da obiščete projektno spletno stran www.life-vivaccadapt.si ter, da 'všečkate' stran na socialnem omrežju Facebook, kjer vas ažurno obveščamo o aktivnostih in novostih.

Brigita H. Štolfa,

Razvojna agencija ROD Ajdovščina

Oglejte si tudi