Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
4°C
1°C
JUTRI
7°C
0°C
Deli

Strategija prilagajanja kmetijstva podnebnim spremembam se predstavi

V okviru petletnega projekta LIFE ViVaCCAdapt (2016-202) se izdeluje Strategija prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe v Vipavski dolini. Z osnutek strategije so se že seznanili zastopniki občin Vipavske doline ter strokovnjaki s področja kmetijstva Vipavske doline in regije.

Na delavnici, ki je 11. aprila potekala na sedežu Občine Ajdovščine, je že v pozdravnem nagovoru župan Tadej Beočanin izpostavil pomembnost izvajanja projektov in z njimi povezanih ukrepov prilaganj na podnebne spremembe. Sledila je predstavitev EU programa LIFE in projekta LIFE ViVaCCAdapt skupaj s konkretnimi ukrepi, ki jih projekt predvideva za blaženje posledic problematike suše in burje v kmetijstvu Vipavske doline zaradi podnebnih sprememb. Tu gre za vzpostavitev pilotnega sistema podpore odločanju o namakanju, katerega namen je zmanjšanje porabe vode za namakanje, ter za zasaditev novega vzorčnega protivetrnega pasu za zmanjševanje škode v kmetijstvu zaradi močnega vetra. Poudarjena je bila tudi vloga izobraževanja o pomenu protivetrnih zaščit, saj je bilo veliko že zasajenih pasov na vipavskih poljih izkrčenih zaradi neznanja in delno tudi iz malomarnosti. Udeleženci so opozorili na nujnost celostne obnove zelenih protivetrnih pasov ter kot bistven dejavnik pri zagotavljanju konkurenčnosti kmetijstva izpostavili potrebo po izboljšanju razpoložljivosti vode za namakanje.

Sledila je podrobnejša predstavitev in skupna obravnava osnutka strategije, ki je bil tudi glavni namen delavnice. Osnutek je namreč nastal na podlagi regionalne analize kmetijstva Vipavske doline v okviru projekta, kjer je bil poleg presoje ranljivost kmetijstva izbran tudi širok nabor ukrepov za prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe. Udeleženci so načeloma podprli osnutek in nabor ukrepov v želji po njihovi praktični izvedbi.

V okviru petletnega projekta sodelujejo Razvojna agencija ROD Ajdovščina, Občina Ajdovščina, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, podjetji Hidrotehnik d. o. o. in BO-MO d.o.o. ter Inštitut za vode RS.

Delovna skupina LIFE ViVaCCAdapt iz Ajdovščine

»Operacija se delno sofinancira iz programa LIFE za obdobje 2014-2020, podprograma za podnebne ukrepe, prednostnega področja prilagajanje podnebnim spremembam, št. projekta LIFE15 CCA/SI/000070 – LIFE ViVaCCAdapt«.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij