Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
14°C
5°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Slivova marmelada z Brji

Tretjega dela učne delavnice na temo pasiranja sadja in kuhanja marmelade se je v Učnem centru Brje udeležilo 15 slušateljev. S tem se je tudi končala prva delavnica, na kateri je prof. dr. Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete v Ljubljani predstavil tehnologijo predelave sadja.

Teoretičnemu delu sta sledila še praktična dela s prikazom predelave jabolk v sok in sušenje jabolk ter kuhanje slivove marmelade. »Tudi za izdelavo marmelad in džemov velja, da mora biti sadje čim bolj kakovostno. Pomembna je zrelost, ki mora biti optimalna, če želimo optimalno razvito aromo,« je poudaril dr. Vidrih. Izbira sadja je pomembna predvsem zaradi varnosti in možnih priokusov, ki jih gnilo ali plesnivo sadje prinese s seboj. Dandanašnji težimo za manj kalorično hrano, zato v izdelkih zmanjšujemo delež sladkorja. Marmelade in džemi se lahko izdelajo iz vsake vrste sadja, danes pa se za izdelavo uporabljajo tudi nekatere vrste zelenjave.

Udeleženci niso samo kuhali, ampak se vmes tudi sladkali ter primerjali okuse z več ali manj dodanega sladkorja ter konsistenco z več in manj dodanega pektina. Sam postopek izdelave marmelade se iz časov naših babic ni bistveno spremenil, je pa zaradi napredka opreme za kuhanje, raznih pripomočkov, embalaže in lažje dostopnih pomožnih sestavin (pektin, citronska kislina) lažji, enostavnejši in hitrejši.

Učni center Brje, sofinanciran z evropskimi sredstvi, je zaživel in že dosega svoj namen. Tehnološka oprema je na razpolago vsem, ki bi viške sadja radi predelali na takšen ali drugačen način. Poskrbljeno je tudi za izobraževanje s predavanji. Oktobra bo v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ajdovščina predstavljen program nacionalne poklicne kvalifikacije za predelovalca sadja, novembra pa bodo v teoriji in praksi prikazali sušenje kakijev.
Ingrid M.

Oglejte si tudi