Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Peka kruha s posebnimi gosti

Poznate tisti prijeten občutek, ko vstopiš v prostor in veš, da si doma? Ko hišo napolni dišeči vonj po svežem kruhu in nas spomni na toplo zavetje domačega ognjišča? Noben vonj ne oplemeniti doma bolj kot sveže pečen kruh. In v tem predprazničnem času smo želeli te občutke deliti tudi z osebami, ki potrebujejo dodatno pozornost in skrb.
 

Osebe s posebnimi potrebami so ena od prepoznanih ranljivih skupin območja Lokalne akcijske skupine Vipavska dolina. Obstaja več vrst skupin ljudi s posebnimi potrebami, med njimi so: ljudje z motnjami v duševnem razvoju, gluhi in naglušni, slepi in slabovidni, ljudje z govorno-jezikovnimi motnjami, gibalno ovirani ljudje, ljudje z učnimi težavami, s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, z motnjami avtističnega spektra in nadarjene osebe. To je družbena skupina, ki ni le neprivilegirana zaradi sebi lastnih zmožnosti, temveč tudi zaradi manjših možnosti, ki jim jih ponuja okolje.

 

Z namenom povečanja socialne vključenosti oseb s posebnimi potrebami smo v okviru operacije sodelovanja »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost«, ki je sofinancirana s pomočjo sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (ukrep LEADER) v torek, 10. decembra 2019 v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ajdovščina pripravili delavnico tradicionalne peke kruha. Delavnico je vodila gospa Elvira Devetak, velika poznavalka žit in ljubiteljica biodinamične kuhinje. Udeležili so se je varovanci Varstveno delovnega centra iz Ajdovščine in Vipave ter Dnevnega centra ŠENT Ajdovščina.

 

Varovanci so se razdelili v skupine in vsaka je pri svoji mizi po navodilih gospe Elvire pripravila in zamesila testo iz kvasa. Testo so vzhajali, se spoznali s tehnikami oblikovanja in prepogibanja testa v štručke, hlebčke, žemljice, kitke, ga pred peko dekorativno zarezali in dali v pečico.

 

V tem času je mentorica prikazala tudi pripravo testa za kruh z nastavkom iz droži, ki jih pripravi iz granulata, narejenega iz ekološko pridelane pšenice, grahamove moke in cvetličnega medu. Droži so kot najstarejše naravno sredstvo za vzhajanje uporabljali že naši predniki, že davno pred odkritjem kvasa. Na ta način pripravljen kruh vsebuje hranila v obliki, ki je našemu telesu mnogo bolj dostopna in lažje prebavljiva. Kot velika poznavalka žit je gospa Elvira posredovala veliko uporabnih informacij glede uporabe žit, uporabe različnih vrst mok, pa tudi vpliva žit na zdravje. Žita lahko znatno pripomorejo k zdravju ali pa ga zelo ogrozijo. 

 

Ko je bil kruh pečen, so gojenci dobili vsak svoj hlebček. V njihovih očeh sta se zaiskrila ponos in veselje, nas pa je prevzelo zadovoljstvo ob misli, da smo jim polepšali vsakdan. 

 

 

Delovna skupina LAS Domače in umetnostne obrti

 

Operacija sodelovanja LAS »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER/podukrep 19.3

Oglejte si tudi