Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Kotlovnica na biomaso v Lokavcu

V dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu je bila konec avgusta krajša slovesnost ob odprtju kotlovnice na lesno biomaso, ki je bila postavljena v okviru mednarodnega projekta Holistic.

Občina Ajdovščina je partnerica v strateškem projektu Holistic, ki je sofinanciran iz Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007 - 2014. V projektu je 20 partnerjev iz osmih držav jadranske regije združilo moči in celostno pristopilo k reševanju problematike požarov v naravi. Glavni namen projekta Holistic je zmanjšati število in omiliti posledice požarov v naravi, zaščititi prebivalce, njihovo premoženje in okolje ter izboljšati ozaveščenost o požarni varnosti na območju jadranske regije.

V okviru projekta Holistic je Občina Ajdovščina v Dvorani Edmunda Čibeja namestila novo kotlovnico na lesno biomaso, ki ogreva tako dvorano kot stavbo podružnične šole v bližini. Poleg znatnega znižanja stroškov ogrevanja ima postavitev kotlovnice namen spodbujati lokalno pridelavo lesne biomase. Prav čiščenje podrasti za predelavo v biomaso zmanjšuje tveganje za izbruh in širjenje požara v naravi.

Glede na visoke prihranke pri ogrevanju dvorane Edmunda Čibeja v prvi sezoni (več kot 60 %) so na kotlovnico povezali še podružnično šolo, ki je za ogrevanje doslej porabila 6.000 litrov kurilnega olja letno, dvakrat več kot dvorana. Ocenjujejo, da bo kurjenje z biomaso cenejše najmanj za 6.000 evrov letno. Zadovoljstvo ob teh prihrankih sta ob odprtju delila predstavnika uporabnikov nove kotlovnice - predsednik Krajevne skupnosti Lokavec Angel Vidmar in Irena Kodele Krašna, ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja, kamor spada lokavška podružnica.

Naložbo je številnim gostom na slovesnosti predstavil Janez Furlan, vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve ajdovske občine - kotlovnica ima nazivno moč 199 kW, zalogovniki sprejmejo več kot štiri tisoč litrov tople vode, v silosu pa je prostora za več kot 60 kubičnih metrov sekancev. Oprema, ki je bila financirana iz projekta Holistic, je stala 78.823 evrov, občina Ajdovščina pa je ‘pokrila’ gradbena dela. Kotlovnico so posrečeno umestili v usek med parkiriščem in dvorano.

ep

Oglejte si tudi