Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
13°C
JUTRI
20°C
14°C
Oceni objavo

Davki so temelj naše prihodnosti

Siva ekonomija in druge oblike prikrivanja in izogibanja obveznostim niso le ekonomski, temveč tudi družbeni pojav, ki močno zaznamuje javne finance, trg delovne sile ter višino in distribucijo dohodkov države.
Z javnimi financami država zagotavlja delovanje in distribucijo vrednih in pomembnih javnih dobrin, ki prebivalcem omogočajo boljše življenje. To so šolstvo, zdravstvo, varnost itd. Za zagotavljanje teh dobrin in storitev, ki so za dobrobit posameznika in družbe ključnega pomena, država pobira davke in prispevke tako od posameznikov kot od podjetij. 

Na pomen davkov v vsakdanjem življenju vsak posameznik (pre)pogosto pozablja. Storitve, ki jih omogočajo javna sredstva pridobljena tudi s pomočjo davkov, zaznavamo kot samoumevne, zato pogosto klonemo pred navidezno mamljivimi ugodnostmi sive ekonomije.

Inštitut za mladinsko politiko je v pomladnem in jesenskem času izvedel dvo- in tri-urne izobraževalne module za dijake poklicnih in gimnazijskih programov v Sloveniji. S tem je želel okrepiti družbeno zavedanje o pomenu izpolnjevanja davčnih obveznosti kot družbene vrednote med mladimi. Dijaki so preko zabavnih didaktičnih pripomočkov in vsebin spoznavali pomen in vrsto davkov v Sloveniji ter javne dobrine, s katerimi nas oskrbuje država. V okviru projekta je nastala tudi velika didaktična družabna igra Pobarvajmo sivo, ki predstavlja osnovo za istoimenski nastali spletni kviz. Dijaki so na temo davkov in posledic sive ekonomije zapisali slogane, med katerimi je bil izbran zmagovalni, ki bo krasil izbrane stavbe oz. druge objekte zgrajene s pomočjo davkoplačevalskega (javnega) denarja. Zaključek projekta predstavlja mobilna razstava, ki bo izdelke nastale na natečaju Davki in jaz in na delavnicah popeljala po mladinskih centrih v Sloveniji, 26. oktobra pa se bo ustavila tudi v naši Hiši mladih v Ajdovščini. Mladinski hotel in center Hiša mladih Ajdovščina je hkrati eden od pokroviteljev projekta, ki je poskrbel za glavno nagrado za zmagovalca natečaja Davki in jaz.

Več o projektu: www.mladi-in-obcina.si.

Oglejte si tudi