Logo MojaObčina.si
DANES
35°C
17°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Šolski učni vrt – učilnica v naravi na Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina

Šolske vrtove so poznali že v preteklosti. Z uvedbo obvezne osnovne šole (1869) je bilo podeželskim šolam priporočeno, da si uredijo šolski vrt kot učilnico v naravi. Zanj so skrbeli zavzeti posamezni šolniki. Po letu 1921 so imeli v šolah obvezen kmetijski pouk, dve uri sta se izvajali na šolskem vrtu. Po letu 1945 so se šolski vrtovi zmanjševali, izpodrinila so jih igrišča in parkirišča. Ostanki šolskih vrtov so bili vidni le še v obliki interesne dejavnosti. (Pridobljeno 5. 6. 2024 s spletne strani: https://www.dnevnik.si/1042727486). Skozi leta so vrtove pri šolah opustili, vse dokler se ni trend obrnil v ekologijo, trajnostni razvoj in sonaravno bivanje.

Naš šolski vrt oz. učilnica v naravi je nastala s pomočjo sredstev projekta, v katerem sodeluje ajdovska občina in naša šola. Na naši šoli poskušamo delovati tako, da učence učimo, kako lahko sami pridelajo hrano zase na način, ki okolje čim manj obremenjuje. S tem namenom smo v sklopu projekta Prehod na sonaravno oskrbo s hranouredili učilnico v naravi, ki bo omogočala tudi pouk na prostem pri vseh predmetih, saj nudi veliko priložnosti za reševanje avtentičnih problemskih situacij. Šolski vrt sestavljajo lične grede, zasajene s trajnicami in zelenjavo. Na vrtu je zasajeno tudi sadno drevje in urejena senzorna pot.

Naš šolski vrt smo slavnostno odprli 5. junija 2024 ob svetovnem dnevu varstva okolja. Po šolski himni je zbrane goste, med njimi so bili predstavniki Občine Ajdovščina, najbližji sosedje ter učenci 1. triletja ter oddelkov prilagojenega programa, nagovorila ravnateljica Irena Kodele Krašna. Sledili so še pevski vložki Otroškega pevskega zbora Višaji, pesem tretješolcev in dve pesmi v izvedbi učencev prilagojenega programa.

Po krajšem kulturnem programu so se gostje zadržali med gredicami in se osvežili s sadjem in kavo ali sokom.

Iz uspešno rešenih ugank lahko spoznate, kaj se skriva na šolskem vrtu.

Vsak otrok ve, kaj je sol, to besede je le pol, če prideneš k njej še ata, pa ti pride ven…

V mladosti je lepo zelena, a v starosti zlatorumena, pod skorjo hčerkic sto ima, no kdo to mamico pozna?

Belo krilce je razpela, ko v pripeki je čepela, pa je krilce izgubila, rdečo kapico dobila. (pridobljeno 5. 6. 2024 s spletne strani: http://bali.ff.uni-mb.si/botanicni/testi/Uporabni_uganke.htm)

Rešitve ugank: solata, buča, jagoda

Zapisali Nataša Markič in Mateja Vuga, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

Oglejte si tudi