Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Pomladna čistilna akcija v Žapužah

Letošnjo pomlad smo člani društva DEŠK iz Žapuž začeli s čistilno akcijo. Kljub zaostrenim razmeram, zaradi epidemije COVID 19, smo se zbrali ter odpravili v širšo okolico Žapuž in Kožmanov. Predsednica Mimica Šeme je že čakala s spiskom in usmerjala ekipe po območjih. Ob upoštevanju navodil NIJZ smo v šestih skupinah pobrali okrog 40 vreč z razno raznimi mešanimi odpadki.

Ob pomoči ajdovske Komunale, ki nam je preskrbela PVC vreče, rokavice ter pripomočke za pobiranje smo organizirali lasten prevoz v CERO. Narava je kar zadihala, ko je bila očiščena kakih 500 kg razne nesnage, ki jo je burja nanesla med grmovje. Med odvrženimi odpadki je bila tudi vsebina večjega števila čebeljih panjev. Očitno je eden od čebelarjev imel slabo letino in se je žal na napačen način znebil teh vsebin. V preteklem letu je bila v enakem obdobju še bolj zaostrena karantena in je bilo čiščenje odpovedano, tako da so ostale nekatere smeti še od lani.

Vesel občutek o čisti naravi je malo zagrenila pozeba, ki je uničila večino rastlin, ki bi sedaj cvetele, ko to pišem. Med okrepčilom po zaključku, pred domom krajanov smo si želeli, da nam bo v zameno za zmrzal, narava vseeno ponudila kaj dobrega v prihodnje.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi