Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

LIFE ViVaCCAdapt na mednarodni konferenci AlpWeek Intermezzo

Alpske pokrajine, viri in naravno okolje igrajo bistveno vlogo pri načinu in kakovosti življenja v Alpah. Podnebne spremembe postopoma spreminjajo okolje in življenje alpskega prebivalstva. Za mlade je nujno in pomembno najti rešitve za upočasnitev in ublažitev teh sprememb, pa tudi prilagajanje nanje.
S tem namenom in ciljem je v drugem tednu decembra, od 9. do 11., potekal mednarodni dogodek z naslovom AlpWeek Intermezzo (AlpskiTeden Intermezzo), pripravljen s strani 10 organizacij (Omrežje občin Povezanost v Alpah, Alpska konvencija, Interreg program Območje Alp, Društvo Alpsko mesto leta, CIPRA Francija, CIPRA International, ClubArc Alpin, Francoska zveza alpskih in gorskih klubov, Mednarodni znanstveni odbor za preučevanje Alp ISCAR, WWF), ki se zavzemajo za zaščito gora in trajnostni razvoj. V programu dogodka se je zvrstilo in s svojim delom predstavilo več kot 17 organizacij in posameznikov iz alpskih držav z 31 različnimi aktivnostmi (predavanja, delavnice, srečanja). Letošnji dogodek, ki je nosil naslov: »AlpskiTeden Intermezzo 2020: Mladi in podnebje - Kako mladi v Alpah vidijo svojo prihodnost?«, se je v celoti odvil virtualno v francoskem mestu Nica in je bil v celoti posvečen prilagajanju mladih na podnebne spremembe.

Prav zato se je Regijska razvojna agencija ROD konference udeležila s projektom LIFE ViVaCCAdapt, ki ga je predstavila na delavnici z naslovom »Adapting agriculture to climate change« (Prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe)v četrtek, 10. 12. od 9.30 do 11.00 ure.

Slušateljem smo predstavili tri rešitve za prilagajanje na podnebne spremembe, ki smo jih razvili v okviru projekta LIFE ViVaCCAdapt. Ključne rešitve, ki smo jih pripravili v sklopu projekta, že kažejo rezultate, to so: Strategija prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe v Vipavski dolini za obdobje 2017 – 2021, SPON – sistem za podporo odločanju o namakanju ter pilotna zasaditev zelene protivetrne zaščite. Udeležencem smo zavrteli tudi promocijski film, ki prikazuje pozitivne vidike zelenih protivetrnih zaščit, ki je bil sprejet z navdušenjem. Odzivi udeležencev so bili zelo pozitivni, še posebej jih je zanimala prenosljivost rezultatov projekta LIFE ViVaCCAdapt v druge evropske države. Predvsem predstavnico iz Madžarske, ki v okviru evropskega programa Obzorje 2020 sodeluje pri izvajanju projekta s sorodno vsebino, je zanimalo, kako so uporabniki sprejeli sistem SPON in ali obstaja možnost prenosa sistema na Madžarsko.

AlpskiTeden Intermezzo 2020 je omogočil predstavitev pobud, ki se izvajajo za mlade ali s strani mladih samih za večjo ozaveščenost o ohranjanju življenjskega okolja, domače flore in favne. Cilj tedna je bil pokazati, da v alpskem loku obstajajo motivirani mladi, ki ustvarjajo rešitve za prihodnost in želijo izvedeti več o tem, kako lahko svoje skupnosti naredijo podnebju prijaznejše.

Izvedene delavnice in gradiva si lahko ogledate na http://alpweek.org/2020/sk/.Tam boste našli gradivo za naš dogodek ter tudi povezavo na promocijski film o zelenih protivetrnih zaščitah, ki si ga lahko ogledate tudi na YouTube kanalu RRA ROD Ajdovščina. Lepo vabljeni k ogledu!

 

Oglejte si tudi