Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Dan kulture v Kranju

Letošnji dan kulture smo praznovali malo drugače. Dramsko pevska skupina Zarja je prejela povabilo organizatorjev:

»Ob kulturnem prazniku, 8. februarja, vsako leto pripravljamo 'Prešernov smenj'. V presežkih govorimo tako po številu nastopajočih kot tudi obiskovalcih, ki se na prireditev radi vračajo in doživijo čas dr. Franceta Prešerna v Kranju, kjer je naš največji pesnik tudi preživel svoja zadnja leta.

Prešernov smenj je mozaik dogajanja, sodelujoči pa s kostumi, glasbo, plesom, igro, animacijo in vožnjami kočij vsaj za nekaj ur zavrtijo čas v 19. stoletje, več kot sto prodajalcev domače in umetnostne obrti ter rokodelcev oživi tradicijo sejemskega mesta. Organizator dogodka je Zavod za turizem in kulturo Kranj, pod okriljem Mestne občine Kranju. Pri projektu sodelujejo še Gorenjski muzej, Mestna knjižnica Kranj. Prešernovo gledališče Kranj, folklorne in kulturne skupine iz vse Slovenije ter drugi varuhi etnološke in kulturne dediščine.

Vabimo vas, da postanete del prireditve tudi vi. Bodisi z glasbenim in/ali, plesnim nastopom, recitacijami, dramskimi uprizoritvami ...«

Odločile smo se, da gremo na ta dogodek. Pripravile smo izbor štirih pesmic naših domačih avtorjev z Gore in Doline. Tako smo s pesmijo predstavile naše kraje in naše avtorje.

Mrzel zimski dan nam ni prišel do živega, saj smo med potovanjem poslušali recitacije našega velikega pesnika Prešerna. V Kranju je vrvelo od obiskovalcev in praznično vzdušje je bilo čutiti na vsakem koraku. Na odru zraven mogočnega kipa pesnika Prešerna smo odpele svoj program in se tako predstavile nepregledni množici ljudi.

Ogledali smo si prizorišče sejemskega in kulturnega dogajanja, se pogreli s toplimi pijačami in se dobre volje vračali domov.

Nevenka Vidmar

Oglejte si tudi