Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
14°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Češnjev pohod Društva Abstinent Vipavske doline

Ma smo šli že spet na en pohod in to v nedeljo, 4. junija 2023.

Ma nje že spet, si boste »znucali šulne«!

Ma ni straha, da si »znucamo šulne«, ma si bomo pa prej jezike.

Skratka, naše društvo Abstinent Vipavske doline postaja prepoznavno. Tisti, ki spremljate lokalni časnik Latnik, ste gotovo že zasledili, da ima društvo Abstinent za vse člane in svojce organiziran vsak mesec en obvezno prostovoljni nedeljski pohod po okoliških krajih. Ma društvo Abstinent je, priznajmo si naglas, eno malo drugačno društvo, prav od vseh drugih društev in tako so drugačni tudi naši pohodi. Nekateri, ki nas še ne poznajo, bojo rekli, ma neee, kaj bomo delali na enem pohodu abstinentov, to je dolgočasno. Mi, ki te naše nedelje komaj čakamo, pa vemo, da volk menja dlako, navade nikoli. In tako gremo mi, počasi, s postanki, z veliko čebljanja, smeha, petja in plesa. Vas mogoče to na kaj spominja?

Ampak to nedeljo je bilo vse drugače, kajti to ni bil običajen mesečni pohod našega društva, temveč je bilo to obenem druženje in srečanje društev, ki so vključena v Zvezo KZA Slovenije. In to je resna stvar. Običajno potekajo taka srečanja v dvorani, pozno popoldan, z večerjo, kakim govorom in plesom. Tokrat pa je naš predsednik Đono prišel na idejo, da celo zadevo speljemo čisto drugače. In zgodil se je Češnjev pohod. Sama priprava na ta dogodek je zahtevala malo več prilagodljivosti in strpnosti, ki sta bili za trenutek na preizkušnji. Seveda smo vse uspešno prestali in danes lahko rečemo, da je bil izziv v dogovarjanju in usklajevanju medsebojnih pogledov mogoče malce neprijeten, a zelo koristen za osebni razvoj vsakega od nas. Zakaj se mi zdi vredno to omeniti? Zato ker je ena od poglavitnih funkcij vsake institucije, bodisi družine, društva ali države predvsem to, da si z odprtimi in iskrenimi odnosi pomagamo spoznavati se in osebnostno napredovati.

In tako smo se vse zmenili in steklo je kot po maslu. Zjutraj okrog 9. ure smo se zbrali pri mogočnem hrastu pod Ustjami in skozi vas odmarširali proti Uhanjam in se povzpeli do Tevč. Po poti smo imeli možnost občudovati naravo, bohotno reko Vipavo in okoliške gričke ter slišati nekaj besed o preteklosti in sedanjosti Ustij ter Vipavskega Križa, enega najlepših in najpomembnejših zgodovinsko kulturnih spomenikov Slovenije. Hoja je bila ravno prav dolga, da so bile sladke zrele češnje v sadovnjaku nad Tevčami, obrane direktno z drevesa, še toliko slajše. Tako naši člani kot tudi gostje iz ostalih društev pa so si češnje lahko nabrali tudi v košarico za domov. Sledil je piknik, veselo druženje in nova poznanstva, ki nas povezujejo in bogatijo. Naš predsednik, Ivan Hočevar, je vse navzoče lepo pozdravil in hudomušno pripomnil, da je ponosen na to, da smo člani društva Abstinent tako zagnani in sposobni za najrazličnejša opravila in naloge in da nam z veseljem dovoli, da svojo ustvarjalnost tudi izrazimo. Slišali smo tudi pohvale in zahvale predstavnikov drugih društev in skupaj sklenili, da je bil to sicer prvi češnjev pohod, zagotovo pa ne zadnji.

Kajti bilo je doživeto, bilo je navihano, sočno, bilo je tako kot lepa slika – nikoli je ne moreš nekomu tako lepo opisati, kot se lahko lepo počuti nekdo, ki jo je videl s svojimi očmi.

ZAHVALA za lažjo izvedbo pohoda gre tudi našim podjetjem: MLINOTEST d.d., INCOM d.d. in FAMA d.o.o., ki so nam donirala svoje proizvode oz. prodajne artikle.

Anita Š.

Oglejte si tudi