Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Atrakcija v Ajdovščini: tekma v plezanju na Mlinotestov silos

Gasilsko reševalni center Ajdovščina, ki letos praznuje 60 let profesionalnega delovanja, začenja niz dogodkov, s katerimi bodo obeležili svoj jubilej. V soboto, 13. 5. 2023, skupaj z Jamarskim društvom Danilo Remškar in v sodelovanju z družbo Mlinotest organizirajo tekmo v plezanju na 40 m visok Mlinotestov silos.

Reševalne akcije zahtevajo vrhunsko usposobljene reševalce in tokrat si bomo v Ajdovščini lahko v živo ogledali, kako spretni so gasilci in jamarji, ko je potrebno reševanje z vrvjo. Ne bodo simulirali reševalne akcije, tokrat bodo med seboj tekmovali.

Gasilsko reševalni center Ajdovščina in Jamarsko društvo Danilo Remškar sta razpisala tekmo v žemarjenju, kot imenujejo to tehniko plezanja. Po statični vrvi, ki je spodaj obtežena, se vzpenjajo sprižemami (žemarji). Med plezanjem so tekmovalci varovani z dodatno vrvjo, z zgornje točke jih na tla varno spusti organizator. Med tekmo se tekmovalcem meri čas, tekma poteka na izpadanje.

To izjemno atraktivno tekmo bodo tokrat izvedli na 40 m visokem Mlinotestovem silosu, kjer bodo za tekmovalce pripravljene štiri vrvi. Tekmovalce bomo lahko tokrat spremljali in spodbujali v živo, pripravljajo pa tudi neposreden prenos preko Facebook-a.Tekma se bo v soboto, 13. 5. 2023, začela ob 9.00. Vhod na tekmovališče bo skozi glavni vhod v Mlinotest. Od  tam bodo redarji gledalce usmerjali do tekmovališča, seveda v skladu z varnostnimi navodili. Število gledalcev bo omejeno.

Ne zamudite izjemnega spektakla. To je tudi priložnost, da se s spodbujanjem tekmovalcev zahvalimo gasilcem in jamarjem za njihovo profesionalnost in izjemne napore, ki jih vlagajo v stalno pripravljenost za posredovanje v primeru nesreč.

Blaž Mlečnik, direktor  GRCA

Oglejte si tudi