Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
10°C
-5°C
NED.
12°C
-3°C

Tečaj oživljanja z uporabo defibrilatorja v KS Kamnje-Potoče

Organizator: RDEČI KRIŽ SLOVENIJE - OBMOČNO ZDRUŽENJE AJDOVŠČINA
Kontaktni podatki organiztorja: Irena Žgavc, ajdovscina.ozrk@ozrks.si, 051430722.
Vstopnina: Vstop prost

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga obeležujemo 16. oktobra, se bo po vsej Sloveniji, med 19. oktobrom odvilo več kot 50 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja.

Ti se bodo odvili v sklopu akcije Slovenija oživlja!, ki jo organizirajo Slovenski reanimacijski svet,Zveza študentov medicine Slovenije in Rdeči križ Slovenije, skupaj z območnimi združenji Rdečega križa Slovenije.

 Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Z akcijo ”Slovenija oživlja!” želimo povečati možnost preživetja. Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je namreč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Dejstvo pa je, da se srčni zastoji pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (TPO) še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili 2 do 4x več življenj. Že v 3 do 5 minutah po srčnem zastoju začnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši. 

»V Sloveniji srčni zastoj doživi približno 1700 oseb na leto oziroma 3-5 oseb vsak dan. Še tako napredna služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah. V zadnjih 20 letih nam je uspelo tudi zaradi večjega odziva očividcev izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat. Nedvomno bi ga lahko še vsaj za enkrat toliko, če bi vsi znali pomagati. In sploh ni težko, saj vsakodnevno vidimo, da se tega lahko naučijo tudi otroci! Če nič drugega naj vas prepriča dejstvo, da se 70 % srčnih zastojev zgodi doma. Najverjetneje boste oživljali svojca, prijatelje, sodelavce« pravi Matej Jenko iz Slovenskega reanimacijskega sveta.

Posebno pozornost bomo tudi letos namenili temeljnim postopkom oživljanja v času epidemije koronavirusa, saj na globalni ravni opažamo, da se v času epidemije čedalje manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja, kar je vidno v padcu števila preživelih po srčnem zastoju.

Aktivnosti se bodo odvijale cel teden, na njih pa se bodo udeleženci naučili, kako izvajati temeljne postopke pri odrasli osebi pa tudi v primeru, če do zastoja pride pri dojenčku ali otroku. RKS - Območno združenje Ajdovščina bo izvedlo brezplačni tečaj oživljanja z uporabo defibrilatorja v soboto, 16. 10., od 19. do 20.30 ure, v prostorih KS Kamnje-Potoče, Kamnje 61, 5263 Dobravlje. Upoštevali bomo pogoj PCT. Lepo vabljeni!

RK Ajdovščina

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi