Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
10°C
JUTRI
21°C
16°C

Predstavitev knjige Gorica in pogovor z avtorico Matejo Gomboc

##VIEWS##
Organizator: LAVRIČEVA KNJIŽNICA AJDOVŠČINA
Kontaktni podatki organizatorja: ajdovscina@ajd.sik.si, 05 3644 250.
Vstopnina: Vstop prost

V torek, 23. aprila, vas ob 18.30 vabimo v knjižnico v Ajdovščini na predstavitev knjige Gorica in pogovor z avtorico Matejo Gomboc 

MATEJA GOMBOC, pisateljica, prevajalka, profesorica in publicistka je otroštvo preživela v Ajdovščini in Sovodnjah ob Soči. Po študiju slovenščine in italijanščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je začela posvečati literarnemu ustvarjanju in je avtorica otroških in mladinskih knjig ter romanov. Prevaja iz italijanskega jezika, je tudi avtorica več učbenikov za slovenski jezik za srednje šole. Leta 2022 je prejela nagrado za otroško in mladinsko književnost Desetnica za knjigo Balada o drevesu, ki je bila izbrana v projektu Rastem s knjigo za srednje šole.

Njen najnovejši roman je GORICA, katerega središče je tudi nam domače mesto. Razburkano obdobje domala osemdesetih let, v katerem se zvrstijo okupacija Italijanov, kapitulacija Italije in prihod Nemcev, požigi naselij okoli mesta, begunstvo, konec vojne, povojna razmejitev in gradnja Nove Gorice, opazujemo skozi osebne zgodbe in pogled štirih žensk. Avtorica z izrednim posluhom za psihologijo posameznika ter s širokim  poznavanjem zgodovine ustvari dinamično,  vsestransko in živo podobo mesta, ki je iz  enega hipoma razpadlo na dve. Knjiga bo  uvrščena na letošnji seznam PRIMORCI  BEREMO.

Oglejte si tudi