Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Reprezentant, ki bi rad smučal na Ulovki

Vrhnika, 10. junij – Vrhničan Štefan Hadalin, ki je stopil na smučke pri treh letih, že od nekdaj opozarja nase z vrhunskimi rezultati v alpskem smučanju. Leta 2013 je bil tako na Vrhniki razglašen za športnika leta, letos je osvojim naslov dvakratnega svetovnega mladinskega prvaka. Še kot mladinec je že letos v članski konkurenci osvojil dvakratni naslov državnega prvaka v slalomu in kombinaciji.
Pogovor s Štefanom Hadalinom je pred polno dvorano Cankarjevega doma vodil športni novinar Miha Deželak, dogajanje pa je potekalo v okviru tako imenovanega projekta »Športni utrinek Vrhnike«, ki ga pripravila Športna zveza Vrhnika. Z njim želi opozoriti na perspektivne športnike, ki so mladim pa tudi starejšim lahko vzor in navdih.

Štefan je največji uspeh, naziv svetovnega mladinskega prvaka, dosegel v olimpijskem Sočiju, zato ima ta kolajna zanj zaenkrat največji pomen. »To je bila prva tovrstna zlata medalja, zato mi bo za vselej ostala v spominu. Pa tudi zavoljo nenavadnih pogojev za smučanje, saj je bilo 28. februarja kar 27. stopinj.«
21 letni mladenič bo v letošnji sezoni nastopal kot del članske reprezentance, kjer je na pripravah izkusil tudi trdo trenersko roko legendarnega Andree Massija. Štefan ga je pokomentiral kot zahtevnega, ki pa ne dela samo na fizični pripravljenosti, ampak daje velik poudarek tudi glavi. Smučar lahko iz sebe iztisne še več od konkurence samo s trezno glavo, je menil Štefan. Podobno je na primer s strminami, kot je Kitzbuehel, kjer je ob telesni pripravljenosti potrebna tudi izredna psihična pripravljenost. »Na tej progi sem letos končal v mreži. Težka je iz dveh ozirov: ker je dolga proga, na štartu zelo dolgo časa čakaš, da prideš na vrsto. In kot drugo, ima izredne strmine. Zato, poleg seveda telesne pripravljenosti, moraš imeti »pošlihtane« stvari v glavi in gojiti spoštljiv odnos do proge.«
V pogovoru je med drugim spregovoril tudi o Ulovki, kjer je delal prve smučarske zavoje. Pravi, da je njegova velika želja, da bi nekoč ponovno zaživela. »Rad bi, da ko bi prvič stal na stopničkah svetovnega pokala, lahko nekaj treningov opravil tudi na Ulovki. Tehnično je tako zahtevna, da bi na njej lahko brez težav opravil nekaj treningov.«
Prehod v članske vrste bo za Štefana odločilen, a kot pravi, ima trmo, vztrajnost in železno disciplino, zato uspeh ne bi smel izostati. Gost, ki mu je vzornik Ivica Kostelić, je povedal, da mu je dolgoročni cilj vsekakor doseči olimpijsko zlato.
Poldrugo uro dolg pogovor je organizator začinil še z drobnimi sladkorčki, ki so popestrili dogajanje: s skritim gostom (to je bila Sonja Sečnik, Štefanova nekdanja učiteljica v osnovni šoli) in različnimi športnimi preskusi (nogomet, košarka in boks). Dogajanje so popestrile tudi mažorete pod vodstvom Anite Omerzu in plesna skupina Petre Vogrinc in Metke Grebenc iz OŠ Antona Martina Slomška, ki jo je nekoč obiskoval Štefan. Kot presenečenje pa so mu pripravili še rojstnodnevno torto, saj je, kot je dejal, zaradi vseh obveznosti, uspel proslaviti jubilej samo s koščkom tiramisuja.

O vrhunskem športniku sta spregovorila tudi predsednik športne zveze Gvido Mravljak in župan Stojan Jakin. Oba sta mu izrekla priznanje nad doseženimi rezultati in hkrati izrazila ponos, da na tak način predstavlja Vrhniko v svetu. Prav tako mu je priznanje izrekel predstavnik lokalnega smučarskega društva.

 

Gašper Tominc, foto: gt

 

Oglejte si tudi