Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Adijo zavetišče, dobrodošla koča!

Zavetišču na Planini nad Vrhniko so šteti dnevi, kajti že v naslednjih tednih se bodo lotili odstranjevanja opreme, nato pa še zidovja. Nova koča naj bi stala že jeseni, konec leta naj bi po predvidenem terminskem načrtu celo odprla vrata javnosti. Za projektom gradnje nove koče, katero so s prostovoljnimi prispevki podprli domala vsi občani vrhniške občine, obiskovalci Planine, številni obrtniki in občina, stoji Planinsko društvo Vrhnika.
Prva lesena koča je na Planini stala že od leta 1934 dalje, vendar so ju med vojno skupaj s 16 metrskim stolpom podrli. Po vojni je Turistično društvo Blagajana leta 1955 postavilo nov, 21 metrski stolp, Planinsko društvo pa pet let kasneje še majhno kočico, veliko okoli 3 x 3 metre. Ta je v naslednjih desetletjih »rasla«, a zadnja leta nekako ni več ujela koraka s potrebami. Pojavljati so se začele težave z elektriko, vodo, prostorskimi kapacitetami, sanitarijami, vlago… Nekaj olja na ogenj je prilila tudi država s svojimi birokratskimi predpisi, ki je metala vse planinske objekte v isti koš. »Izzive smo reševali na način, da smo elektriko pridobivali z agregatom in s sončnimi celicami, vgradili smo velik rezervoar za vodo, pa pred leti tudi malo čistilno napravo ter še kopico drobnih posodobitev,« pripoveduje o posegih nekoč dolgoletni predsednik društva Roman Novak, danes pa načelnik Gospodarskega odseka pri planinskemu društvu. A vsi ti posegi so imeli značaj delnih rešitev: hiša je bila še vedno stara, vlažna, z zelo nepraktično kuhinjo in z osrednjim prostorom, kjer je prostora za komaj od 25 do 30 obiskovalcev. Število obiskovalcev pa se je po odprtju stolpa leta 2008 povečalo za trikrat…

 

Sreča je na strani pogumnih

»Zavedal sem se, da so bili posegi delni in da je objekt še vedno star. Misel na gradnjo nove koče, ki se mi je utrnila sem ter tja, se mi je zdela bogokletna, sploh glede na splošno gospodarsko stanje v državi. A potem se je zgodilo nekaj premikov, brez katerih ne bi zagrizli v nov projekt,« se spominja Roman. »Nov najemnik koče Mitja Kovačič mi je pojamral, da kuhinja že dolgo ne ustreza več potrebam zavetišča, o čemer sem se ob večjih dogodkih tudi sam prepričal.« Na plano so potegnili idejne rešitve za prizidek k zavetišču, a so kmalu ugotovili, da občinska prostorska dokumentacija tega ne omogoča. »Naneslo je, da sem se ob neki priliki pogovoril z našim članom, Refikom Družanovićem, direktorjem gradbenega podjetja, Tera nova d. o. o., ki mi je kot izkušen gradbinec predstavil stroške novogradnje. Obljubil je, da bo pomagal po svojih močeh. Njegov prepričljiv nastop, pripravljenost najemnika Mitje, da za leto dni stisne zobe, preden zraste nova koča ter pripravljenost sodelovanja nekaterih planinskih prijateljev, kjer moram na prvem mestu omeniti Milana Jermana (moja leva in desna roka), so me prepričali, da idejo o novogradnji predstavim upravnemu odboru društva,« pojasnjuje Roman. Leta 2014 je tako padla dokončna odločitev za novo kočo, januarja 2015 je upravni odbor idejo potrdil, leta 2016 pa so začeli zbirati prva sredstva. Znotraj Gospodarskega odseka društva so ustanovili poseben 6-članski gradbeni odbor v sestavi: Roman Novak, Milan Jerman, Metka Kraševec, Jernej Drašler, Milan Pavlin in Peter Suhadolnik. Stična točka vseh je, poleg enotnega cilja, goreča predanost projektu in strokovnost.

 

Dvanajst osnutkov za kočni projekt

»Člani Gospodarskega odseka smo opravili mnogo razgovorov na temo izgradnje, tako s predstavniki občine, njenih služb, Planinske zveze Slovenije, morebitnimi izvajalci gradbenih in tesarskih del in ob uspešnem sodelovanju projektanta Poldeta Torkarja izdelali idejno zasnovo nove koče,« je o gradnji nove koče spregovoril Milan Jerman. Pravzaprav je Torkar, sicer tudi projektant razglednega stolpa, izdelal kar 12 idejnih rešitev, preden se je skristaliziral končni projekt, za katerega so v letu 2016 dobili gradbeno dovoljenje. Sedanje zavetišče meri 11,65 x 8,35 m, nova koča pa bo 14,6 x 10,7 m, kar bo naneslo 327 m2 površin oziroma 185 m2 več kot jih ima njena predhodnica. Samo za goste bo v pritličju namenjenih skoraj 70 m2. »Vse pohvale pa lahko izrečem skupini vrhniških podjetnikov, ki so dali pobudo, da bi iz Zaplane do nove koče napeljali še vodo in elektriko. Gospodarski odsek je pretehtal stroške in dal dolgoletni želji zeleno luč. Stroški bodo zato nekoliko večji od prvotno načrtovanih, ampak mislim, da delamo prav. Dobrini, kot sta voda in elektrika, bosta tako tudi v koči samoumevni, s čimer smo imeli do sedaj velike težave,« pravi Jerman.

Pomoč domala vseh

Investicija je ocenjena na preko 400 tisoč evrov, kar je dovolj velik znesek, da so pesimisti nad projektom zavihali nosove. A takih, kot sta ugotavljala naša sogovornika, je bilo malo. Neverjeten odziv vrhniških podjetnikov in obrtnikov ter posameznikov, ki so v lanskem novembru in decembru s prostovoljnimi prispevki, za katere so prejeli ličen planinski koledar, denarno podprli projekt, je presenetil vse. »Utrip ljudi, kaj menijo o gradnji nove koče, smo najbolje izmerili ob ponudbi novoletnih koledarjev. Zbrali smo neverjetnih 29 tisoč evrov, koledarjev je celo zmanjkalo. To kaže, kako visoko podporo ima nova koča med ljudmi,« pravi Roman. Tako ima društvo po letu dni zbranega okoli 260 tisoč evrov, deloma v denarju deloma v obliki obljubljenih obrtniških del in materiala. Ne gre spregledati tudi pomoči občine v višini 40 tisoč evrov. »Priznam, da me je včasih strah, ali smo si obuli prevelike čevlje, ampak vsi v odboru smo odločeni, da projekt pripeljemo do konca,« je odločen Roman. »Verjetno nam bo nekaj sredstev še zmanjkalo, a sem optimist, kajti še celo leto bomo zbirali prostovoljne prispevke, če bo potreba pokazala bomo šli tudi letos konec leta  od gospodinjstva do gospodinjstva s koledarji in na tak način zbrali del manjkajočih sredstev.«

 

Začasno v zabojnike

Kot pravi Milan, bodo zgodaj spomladi, odvisno do vremenskih razmer, zavetišče odstranili in začeli z gradnjo nove planinske koče. »Po terminskem načrtu bi morala nova koča imeti 20. oktobra tehnični pregled, do konca leta pa naj bi pridobili uporabno dovoljenje za klet in pritličje koče.« To seveda ne pomeni, da na Planini letos ne boste dobili čaja ali česa za pod zob. Kuhinja bo v času gradnje delovala v dveh zabojnikih, ki sta že nameščena pred kočo. »Mogoče bomo imeli malce okrnjeno ponudbo, a čaj in izredno priljubljeni vrhniški štruklji bodo vsekakor še vedno na voljo,« pojasnjuje najemnik Mitja, ki mu bodo letošnje špartanske razmere uvod v prijetnejše delovno okolje konec leta. Na Planino ste torej še vedno vabljeni, velja pa opozorilo, da bo tam gradbišče in da se je temu primerno potrebno tudi obnašati oziroma spoštovati tamkajšnja navodila in opozorila.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Mitja Kovačič, najemnik koče: V kuhinji zavetišča težko dosegamo potrebne higienske standarde, ker je bila izgrajena v času, ko to ni bilo tako pomembno kot danes. Kuhinja nima elektrike oziroma ima agregat in sončne celice, ki ponujajo elektriko, kolikor jo pač. Nikjer ni prostora za hladilnik, odlagalne površine so minimalne oziroma vse skupaj postane eno samo prelaganje iz enega mesta na drugo mesto. Problem so tudi osrednji prostori, ki lahko sprejmejo komaj trideset ljudi, kar je premalo. Velikokrat nas kličejo, da bi jih prišlo cel avtobus, torej okoli 50, a jih moramo žal zavrniti, ker jih nimamo kam dati. Mogoče vsega tega obiskovalci ne vidijo in zato se nekaterim poraja dvom v upravičenost nove gradnje, ampak dejansko so obstoječe razmere zelo slabe. Nova koča ne bo gostilna. Friteze v njej, dokler bom jaz najemnik, ne boste videli. Zrezkov in pomfrija pri nas ne bo! Še naprej bomo ponujali hrano, ki so jo obiskovalci bili vajeni in pritiče planinskim kočam. 

Kljub gradnji, bodo še vedno zbirali prostovoljna denarna sredstva za izgradnjo nove koče. Te sprejemajo na:

 

•          sedežu društva, Tržaška cesta 11, 1360 Vrhnika, ob sredah od 19.00 do 20.00,

•          Zavetišču na Planini, vsak petek, soboto, nedeljo in na dan praznikov,

•          v TIC Vrhnika, Tržaška cesta 9, 1360 Vrhnika, od ponedeljka do petka od 8.00 do 18.00, sobota od 8.00 do 14.00, nedelja od 9.00 do 17.00 (julij/avgust) in

•          na transakcijski račun društva  pri NLB d. d.: SI56 0202 7001 1453 281

                                

 

Oglejte si tudi