Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Jesenske aktivnosti v PGD Drenov Grič - Lesno Brdo

Po zasluženem poletnem premoru so gasilci na Drenovem Griču nadaljevali svoje delo na številnih področjih.
S pričetkom novega šolskega leta smo v svoje vrste povabili prvošolčke. Že stare člane pionirskih in mladinskih selekcij smo seznanili s termini treningov in pionirskega krožka, ki poteka v prostorih gasilskega doma. Vse selekcije so takoj pričele s treningi, ki so jim omogočili uspešne nastope na bližajočem se gasilskem tekmovanju za pokal Drenovega Griča.

 

Tekmovanje je bilo uspešno organizirano 20. septembra. Iz našega društva so se ga udeležile 4 članske, 3 pionirske ekipe, ter ekipa veterank.

Mladinsko tekmovanje je bilo okrnjeno, saj se zaradi premajhnega števila prijavljenih ekip v kategoriji mladincev ni izvedlo.

 

Kljub temu sta mladinski desetini nadaljevali intenzivne treninge, ki so jim 27. septembra v Šentjurju pri Celju omogočili uspešen nastop na izbirnem tekmovanju za gasilsko olimpijado 2015. Enota mladink, ki je sploh prvič nastopila na tako velikem tekmovanju, se je uvrstila na 14.mesto, mladinci pa na odlično 4.mesto. Kljub eni napaki so se uvrstili med prvih pet ekip ter izpolnili pogoje za drugo izbirno tekmovanje, ki bo spomladi prihodnje leto. Mladinci se intenzivno pripravljajo na drugo izbirno tekmovanje, ki bo izločilo najboljšo ekipo s pravico udeležbe na mladinski olimpijadi.

 

Ekipa pionirk je sodelovala še na  tekmovanju v gasilskem kvizu, pripravnice pa so tekmovale na državnem tekmovanju v gasilski orientaciji.

 

Z rednimi četrtkovimi usposabljanji so pričeli tudi člani operativne skupine. Letošnjo jesen so operativci namenili predvsem pripravam na intervencije v večstanovanjskih objektih. Nadaljevali pa so tudi usposabljanje iz tematike prve pomoči, kjer nam je  strokovno pomagala naša veteranka tov. Vera Gruden.

 

Na družabnem področju smo bili gasilci aktivni konec septembra, ko smo gostili gasilce iz GZ Šalovci. Med februarsko ledeno ujmo so nam preko GZS na pomoč priskočili gasilci iz Vzhodno Štajerske regije. Tako je 12 operativcev iz GZ Šalovci en dan sodelovalo pri odstranjevanju posledic žleda v KS Drenov Grič - Lesno Brdo. Že naslednji dan so bili poslani v druge kraje Notranjske regije, kjer so še naslednje tri dni pomagali lokalnim gasilcem. Spomladi smo domači gasilci obiskali Prekmurje in se zahvalili gasilcem iz Šalovec za njihovo nesebično pomoč. Deležni smo bili toplega sprejema kot je v Prekmurju v navadi. Tokrat pa so nam vrnili obisk. Po jutranjem okrepčilu v našem GD smo se odpravili na voden ogled po Vrhniki. Gospa Marija Iskrenovič nam je predstavila znamenitosti Vrhnike in doživeto opisala življenjsko pot največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Po osvežitvi v mini pivovarni "Človeška ribica" smo pot nadaljevali do GD Verd. Poveljnik GZ Vrhnika tov. Benjamin Svenšek nam je predstavil organiziranost naše zveze, člani osrednjih društev pa so gasilcem iz Prekmurja predstavili svojo tehniko. Sledil je še ogled TMS v Bistri in povratek do našega GD, kjer smo domači gasilci pripravili dobrote na žaru in slaščice, ki so jih napekle naše gospodinje. Druženje smo izkoristili tudi za pogostitev sodelujočih pri pripravi letošnjega praznovanja 90. letnice društva in tekmovanja za pokal PG DG-LB. Naši veterani so se udeležili srečanja vetranov, ki ga je letos organiziralo PGD Log. V prijetni družbi stanovskih kolegov so poklepetali in o trenutnih razmerah.

 

Letošnji oktober, mesec požarne varnosti je bil v znamenju izreka "Ko zagori, pomoč potrebujemo vsi!¨ Tako smo gasilci pripravili predstavitev naših aktivnosti v podružnični šoli. V soboto 18. oktobra  pa je sledil "dan odprtih vrat", kjer so krajani lahko kupili ali prinesli na servisni pregled svoje gasilnike, si ogledali praktičen prikaz gašenja začetnih požarov in se seznanili s praktično uporabo avtomatskega defibrilatorja. Popoldne je sledila še prikazna vaja  "gašenje in reševanje iz večstanovanjske stavbe DG 10a".  

 

Naše najmlajše člane smo 9.novembra popeljali na strokovno ekskurzijo na letališče Brnik. Pod vodstvom tov. Boštjana Turka smo si ogledali letališko gasilsko enoto in njihovo tehniko. Boštjanu se zahvaljujemo za izčrpno predstavitev. Obisk smo nadaljevali še pri Letalski enoti policije in dežurni helihopterski posadki Slovenske vojske. Otroci so bili najbolj navdušeni s praktično vožnjo z novim gasilskim vozilom Rosenbauer Panther in z ogledom helikopterjev.

 

Narava gasilcem letos ni najbolj naklonjena. Po februarski ledeni ujmi nam je jeseni prinesla še poplave in visoke hudourniške vode. 25.oktobra smo operativci skupaj s še 17 operativci iz GZ Vrhnika sodelovali pri odpravljanju posledic poplav v Gorenji vasi. Ni še minilo 14 dni pa je močno deževje ponovno prizadelo osrednjo Slovenijo. Tokrat so bile zelo hude poplave v Cerknici in  njeni okolici. V petek 7. novembra smo odhiteli na pomoč kolegom iz Notranjske regije in prečrpavali vodo iz zalitih kleti in podzemnih garaž ter polnili in nameščali protipoplavne vreče. Po celodnevnem črpanju vode iz podzemnih garaž smo uspeli izvleči približno 20 zalitih vozil, narava pa nam je dobesedno odplaknila celodneven trud. Ko je popoldanska ekipa že pospravljala opremo, je v nekaj minutah narasla reka Cerkniščica ponovno zalila podzemno garažo. Na prizorišču je tako celo ostal del opreme, ki je še vedno pogrešan. Zalito podzemno garažo so ponovno izčrpavali po umiritvi razmer.

 

Krajanom se zahvaljujemo za podporo in jih pozdravljamo z gasilskim pozdravom NA POMOČ.


za PGD Drenov Grič - Lesno Brdo povzel Igor Oblak

Oglejte si tudi