Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
8°C
PON.
24°C
9°C
Oceni objavo

Kakšne pogoje morate izpolnjevati, da si pridobite status kmeta?

Status kmeta je pomemben pri uveljavljanju prednostne pravice do nakupa kmetijskega zemljišča ali kmetije v primeru, če je prodajno ponudbo sprejelo več oseb.


Posamezniki, ki se ukvarjate s kmetijsko dejavnostjo ali bi se želeli ukvarjati s to dejavnostjo, ste za opravljanje kmetijske dejavnosti ustrezno usposobljeni in iz tega ustvarjate dohodek oziroma dokažete, da boste ustvarili določen dohodek, vložite vlogo za pridobitev statusa kmeta na upravno enoto, na območju katere leži večji del kmetijskega zemljišča, ki ga kot posameznik uporabljate. Na Upravni enoti Žalec vam bomo ob izpolnjevanju pogojev, ki so zapisani  v nadaljevanju in določeni v Zakonu o kmetijskih zemljiščih, izdali odločbo, s katero boste pridobili želeni status. Odločba o statusu kmeta je ugotovitvene narave (z njo se zgolj ugotavlja stanje, saj se status kmeta ne ustanavlja ali podeljuje šele z izdajo odločbe).


Za pridobitev statusa kmeta morate kot fizična oseba izpolnjevati enega od naslednjih pogojev:

1. ste lastnik, zakupnik oziroma drugače uporabnik kmetijskega zemljišča, to zemljišče obdelujete sami ali s pomočjo drugih, ste za to obdelovanje ustrezno usposobljeni in iz kmetijske dejavnosti pridobivate pomemben del dohodka;

2. ste družinski član osebe iz prejšnje točke, če opravljate kmetijsko dejavnost na kmetiji kot edino oziroma glavno dejavnost in ste za to ustrezno usposobljeni;

3. ste iz kmetijske dejavnosti na kmetiji pridobivali pomemben del dohodka, pa zaradi starosti ali delovne nezmožnosti ne opravljate kmetijske dejavnosti na kmetiji, če poskrbite za obdelavo kmetijskih zemljišč;

4. podate izjavo na zapisnik pri upravni enoti, da boste sami ali s pomočjo drugih obdelovali kmetijska zemljišča, za katera izkažete, da jih boste pridobili, da boste iz kmetijske dejavnosti na teh zemljiščih pridobivali pomemben del dohodka in izpolnjujete pogoje glede usposobljenosti.

Kot pomemben dohodek iz kmetijske dejavnosti se šteje vrednost kmetijskih pridelkov na kmetiji, vključno s prihodki iz naslova ukrepov kmetijske politike in iz naslova državnih pomoči v gospodarskem letu pred ugotavljanjem pogojev, ki dosega najmanj 2/3 letne povprečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v istem obdobju (trenutno to znaša 12.447,12 EUR).

 

Kmetje oz. vsi tisti, ki želite pridobiti predmetni status, morate na upravni enoti ob vložitvi vloge (dostopna na naslednji povezavi: http://www.upravneenote.gov.si/zalec/o_upravni_enoti/obrazci_upravne_enote_zalec/obrazci_za_kmetijstvo/), ob predpostavki, da izpolnjujete enega izmed zgoraj naštetih pogojev, priložiti tudi v nadaljevanju navedena dokazila. Vaši izdatki, ki jih boste morali plačati na upravni enoti, bodo znašali skupno 22,66 EUR.

 

Dokazilo o vrednosti kmetijske proizvodnje v letu pred ugotavljanjem izpolnjevanja pogojev ali izračun kmetijske svetovalne službe ali podobne službe o predvidenem dohodku iz kmetijske dejavnosti, za tiste stranke, ki izkažete, da boste kmetijska zemljišča šele pridobili ter da boste iz kmetijske dejavnosti na teh zemljiščih pridobivali pomemben del dohodka.

V nadaljevanju vam želimo pojasniti, kaj se šteje kot pomemben dohodek iz kmetijske dejavnosti (to so vse kmetijske dejavnosti po predpisih o standardni klasifikaciji dejavnosti). To zajema vrednost pridelkov na kmetiji, vključno s prihodki iz naslova ukrepov kmetijske politike in iz naslova državnih pomoči v gospodarskem letu pred ugotavljanjem pogojev, ki dosega najmanj dve tretjini letne plače na zaposlenega v istem obdobju (kot že zapisano, to znaša 12.447,12 EUR).

 

Druga priloga je dokazilo o usposobljenosti za opravljanje kmetijske dejavnosti. Šteje se, da ste kot  kmet ustrezno usposobljeni za opravljanje kmetijske dejavnosti, če imate strokovno izobrazbo najmanj IV. stopnje kmetijske smeri ali katero koli smer izobrazbe najmanj IV. stopnje in imate opravljen preizkus znanja po veljavnem programu kmetijskih poklicnih ali srednjih šol s področja kmetijske dejavnosti, ki jo opravljate ali jo nameravate opravljati, ali če pridobite nacionalno poklicno kvalifikacijo za področje kmetijstva v skladu z zakonom, ki ureja nacionalne poklicne kvalifikacije. Šteje se tudi, da ste kot kmet ustrezno usposobljeni za opravljanje kmetijske dejavnosti, če ste starejši od 30 let in imate od 15. leta starosti dalje najmanj pet let delovnih izkušenj na kmetiji ali v posamezni kmetijski dejavnosti (izjava).

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi