Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

V znamenju branja, jezikov, medsebojne komunikacije in pomoči

Cankarjevo tekmovanje – povezano z bralnimi uricami za starše

Področnega tekmovanja iz slovenščine so se za Cankarjevo priznanje pod mentorstvom Amalije Kožuh udeležili osmošolca Tia Krhlanko in Kamil Wahibi ter devetošolka Evelina Pristovšek. Na tekmovanje so se učenci pripravljali ob romanu Vladimirja Štefaneca, Sem punk čarovnica, Debela lezbijka in ne maram vampov. Na tekmovanju pa so ob izbranem odlomku predstavili glavno junakinjo, njeno ravnanje doma in v družbi ter svoje razmišljanje o njeni in svoji svobodi. Prav ta knjiga je bila tudi ena izmed treh, poleg knjig Pozitivna disciplina, dr. Jane Nelson, in Pozitivna disciplina – Reševanje sporov z najstniki, dr. Jane Nelson in Lynn Lott, ki so jih brali starši, vključeni v bralne urice. Projekt je zaživel na pobudo staršev, ki so z navdušenjem spremljali aktivnosti, povezane s spodbujanjem bralne pismenosti med otroki.

Na marčevski okrogli mizi so starši, ob moderiranju ravnateljice Olge Kovač ter Amalije Kožuh, razmišljali o prebranem ter prisluhnili dr. Janiju Prgiću, ki je spregovoril o pozitivni disciplini, ki uči, kako razvijati spoštljive odnose, pristope, ki bodo usmerjeni v rešitev, vse pa je povezano z veliko mero potrpežljivosti, saj so spremembe pogosto počasne. Namen pozitivne discipline je vzgoja, kjer se uporabi manj besed in več dejanj, ki pa naj bodo spoštljiva, prijazna, hkrati pa tudi dovolj trdna in odločna, saj le takšna pri otroku postavljajo meje, ki mu bodo pomagale razvijati življenjske veščine in ohranjati dostojanstvo. Za sladek zaključek prvega projekta branja za starše je poskrbela Polona Bastič, ki je s sodelujočo ekipo tekmovalk v  začetku  marca sodelovala na kulinaričnem tekmovanju Kuhnapato.  Mlade tekmovalke OŠ Vojnik Jerneja Jezernik, Sara Boršič, Nuša Goručan in Lana Zupanc Rojc so tudi za starše pripravile mandljev puding z jabolki. 

Zaključek projekta Knjiga prijateljica družine

V okviru projekta Knjiga prijateljica družine je v četrtek, 17. marca, na šoli potekal zaključek. Učenci so na tretjo izbrano temo »ljubezen« brali knjige in ustvarjali izdelke. Tri prebrane knjige, izdelki na izbrane teme in udeležba na dveh delavnicah je mladim bralcem pomenila vstopnico za zaključni dogodek projekta.

Gost zaključnega dogodka je bil znani pisatelj mladinske proze ter slikanic, kantavtor Adi Smolar, ki je otrokom in njihovim staršem predstavil svoje zgodbe, katerih vsebina je povezana z njegovimi priljubljenimi pesmimi. Radovedna putka, domišljava žaba, Zgodba o rolici papirja, Pujsa in Andrej Migec so zgodbe, ki so tako kot njegove pesmi prepletene s humorjem, prijaznostjo, resnico, sočutjem, medsebojno pomočjo, drobnimi iskrenimi dejanji. Adi Smolar je mlade bralce s pripovedjo in pesmimi ob svoji kitari zabaval ter s pozitivnimi sporočili, ki so vpletene v njegove pesmi in zgodbe, tudi podučil o vrednotah življenja. 

Vodja projekta Anja Korošec o nastopu kantavtorja: »Po dobri uri nastopa je med učence pripeljal še svojo psičko, poskrbel za nekaj nepozabnih fotografij ter druženje zaključil z besedami, da se z veseljem še vrne.«

 

V znamenju jezikov in sodelovanja

Na medšolskem Angleškem vikendu so se pod mentorstvom Gregorja Rojca družili učenci OŠ Vojnik in Dobje. V projektu so si na Gimnaziji Celje – Center ogledali uprizoritev dramskega dela Oscarja Wilda z naslovom An Ideal Husband. Dijaki so dramsko delo uprizorili v angleškem jeziku, se sprehodili po Celju in se ustavili ob celjskih znamenitostih ter o njih nekaj povedali v angleščini. Zvečer so si ogledali film, o katerem smo naslednji dan veselo debatirali v jeziku vikenda – angleščini torej. V soboto so izvedeli tudi nekaj o pevki Adele, pekli »brownije« in poslušali predavanje.

V znamenju solidarnosti 

Tudi  OŠ Vojnik je pristopila k zbiranju pomoči za podporo iskalni akciji pogrešanega Domna Simoniča, ki je bil nekdaj uspešen učenec naše šole. Sredstva v višini 1460 eurov so bila zbrana tudi s pomočjo muzikala Mamma Mia, ki se je odvijal 8. marca 2016 v športni dvorani v Vojniku. Ravnateljica OŠ, Olga Kovač,  je zaprosila za sodelovanje producenta muzikala Jureta Franka, ki je poskrbel, da se akcija predstavi. 

 

V znamenju ustvarjalnosti 

Prvič so bile pred velikonočnimi prazniki pod vodstvom Vilme Ošlak organizirane ustvarjalne delavnice. Nastali so različni izdelki na temo velike noči, učenci pa so hkrati razvijali svoje ročne spretnosti. V delavnicah so nastali: cvetlični venčki iz odpadne embalaže pod vodstvom Katje Kovač in Nataše Potočnik, pisana jajčka in embalaža zanje pod vodstvom Lidije Vrečko in Mojce Buršič, pirhe so ustvarjali  pod vodstvom Simone Golež in Kristine Krivec.  Milena Jurgec je z učenci oblikovala rožice iz papirja, Dušan Žgajner je učencem pokazal izdelavo kokoške in petelinčka iz suhe krme. Zajčki na podstavku iz lesa so nastajali v delavnici Petre Strnad. Lijana Žerjav Žilavec in Simona Šarlah sta z učenci ustvarjali velikonočne voščilnice. Košarice v obliki zajčka so nastajale pod vodstvom Metke Klinc, pri Vilmi Ošlak  pa so iz volne in prosa izdelali piščančke.

 

Vojniški parlamentarci in varnost na spletu

O pasteh, ki prežijo na mladostnike pri uporabi spleta in komunikaciji na njem, so razpravljali mladi parlamentarci OŠ Vojnik, ki so se z mentorico šolskega parlamenta, Simono Šarlah, udeležili Občinskega parlamenta v Narodnem domu v Celju. Delo je potekalo v treh delavnicah, izmed katerih so delavnico »Aktivna komunikacija« vodili učenci naše šole. Kamil Wahibi, Maruša Kajzba in Marko Hadler so ugotovili, da kljub dobri podučenosti mladih o varnosti na spletu prepogosto prihaja do zlorab, zato je treba o tej problematiki veliko govoriti in zaupati ljudem, ki nam v takšnih situacijah lahko pomagajo.

 

Delo podružničnih šol
Ob prazniku kulture so se na POŠ Šmartno srečali s posebnim glasbilom, in sicer z lajno, ki jim jo je predstavil g. Jošt iz Socke. Spoznali so njen način delovanja in prisluhnili zanimivim zvokom ter ob spremljavi lajne zapeli nekaj ljudskih pesmi in obudili spomine na pretekle čase, ko je bil ta instrument po naših krajih še zelo razširjen. Učenci in učitelji POŠ Nova Cerkev so sodelovali na občinski prireditvi v počastitev slovenskega kulturnega praznika, kjer je njihov pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Sabine Penič zapel z ansamblom Klateži. Na POŠ Socka so se učenci veselili na zimskem športnem dnevu. Odpeljali so se v Velenje na mestno drsališč, kjer so se preizkusili v drsanju, si nabirali nove izkušnje in doživetja. Otroci, ki so se prvič preizkusili na drsalkah, so si pri drsanju pomagali tudi z drsalnimi pingvini. Po dobri uri drsanja, malici in toplem čaju so se preizkusili še v različnih igrah in poligonu na ledu. 

Lidija Eler Jazbinšek
Foto: Simona Šarlah, Polona Bastič, Anja Korošec, Mojca Podjavoršek





 

 

 

 

Oglejte si tudi