Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
23°C
9°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Težave s prostato

Med letoma 1501 in 1504 je pod rokami Michelangela nastal eden najlepših kipov na svetu. Lepši kot vsi antični kipi skupaj je Michelangelov David ‒ popolna in ogleda vredna podoba moškega telesa. Toda nihče ni popoln in tako se v realnem življenju lahko tudi moški, kot je David, soočajo z resnimi zdravstvenimi težavami, ki so neopazne za okolico, kot so denimo težave s prostato.

Med najpogostejše zdravstvene težave s prostato sodijo povečana prostata, vnetje prostate (prostatitis) in rak prostate.

 

Povečanje prostate je najbolj razširjena bolezen prostate in se običajno pojavlja pri starejših moških. Posledica povečanja prostate je zastajanje urina v mehurju, pojavijo pa se še naslednje težave: potreba po pogostem uriniranju (tudi ponoči), oslabel curek, čakanje na začetek mokrenja, uhajanje urina po mokrenju in občutek tiščanja zaradi neizpraznjenega mehurja.

 

V nasprotju s povečano prostato je vnetje prostate najbolj razširjeno pri moških med tridesetim in štiridesetim letom starosti. Vnetje lahko nastane zaradi različnih razlogov: kot posledica vnetja ledvic ali mehurja, zaradi nerednih spolnih odnosov ali zaradi vdora glivic, bakterij pri nezaščitenih spolnih odnosih. Med vzroke za vnetje prostate sodijo tudi pomanjkanje gibanja, preveč sedenja, pretirana izpostavljenost stresu, pretirana izpostavljenost mrazu (delavci na prostem), izpostavljenost mikrovibracijam (poklicni vozniki). Vnetje prostate se lahko kaže z različnimi znaki, najpogostejši so krči, bolečine v križu, ščemenje v presredku, upadanje spolne moči in plodnosti, utrujenost, bolečine po spolnem odnosu in drugi.

 

Kot tretjo zdravstveno težavo naj omenim rak prostate, ki lahko prizadene tudi sicer zdravo prostato. Najbolj so raku na prostati izpostavljeni moški po petdesetem letu starosti, zato se moškim v tem življenjskem obdobju svetuje preventivni letni zdravniški pregled. Pri moških, pri katerih je rak prostate prisoten v družini, se preventivni pregledi priporočajo po štiridesetem letu starosti. Zavedati se je treba, da je rak prostate, če je odkrit pravočasno, ozdravljiv, in je zato treba težave s prostato jemati skrajno resno.

 

Za ohranitev zdrave prostate, še posebej pa, ko se težave že pojavijo, je zelo pomembna pravilna prehrana, ki pripomore k izboljšanju težav. Priporoča se uživanje zelenjave, kot so brokoli, cvetača, brstični ohrovt, zelje, koleraba, redkvica, por, česen in čebula. Odsvetuje se uživanje močno začinjene hrane, prav tako se priporoča omejitev uživanja rdečega mesa. Priporoča se vnos hrane, ki vsebuje veliko cinka (na primer bučna semena, oves, grah, ječmen, mandlji, ajda, rjav riž, fižol, jajca, jabolka), in vnos esencialnih maščobnih kislin (oreščki in semena), ki pomagajo zmanjševati vnetja v prostati. Alkohol, kajenje in kavo je treba povsem omejiti.

 

Za ohranitev zdrave prostate in za lajšanje že prisotnih težav je na razpolago veliko pripravkov (čaji, prehranska dopolnila in zdravila brez recepta), ki vam jih lahko glede na težave priporočamo oziroma svetujemo v lekarni. Pri vnetju prostate in tudi pri drugih težavah, povezanih z njo, priporočamo pitje čaja vrbovca in čaja za prostato, ki ga izdeluje naš galenski laboratorij. Ta vsebuje zdravilne rastline, kot so kopriva, goli kilavec, ognjič, preslica, vrbovec, in poveča odvajanje vode, miri krče mehurja in deluje protivnetno. Od zdravil, ki so na voljo brez recepta, je na trgu zdravilo Prostasan (A. Vogel). Vsebuje izvleček plodu palmeta (žagastolistna palma) in je namenjen predvsem lajšanju težav pri povečani prostati. Sicer so na trgu tudi drugi pripravki (Fidiman plus, Dr. Bohm – Buča in drugi). Priporočamo tudi uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo omega maščobne kisline, prehranska dopolnila s cinkom in dodatki antioksidantov (na primer selena).

 

Težave s prostato lahko predstavljajo zmanjšanje kakovosti življenja, vendar se je treba zavedati, da lahko z bolj zdravim načinom življenja in tudi z našimi strokovnimi nasveti pripomorete k izboljšanju svojih težav.

 

Avtorica: Mateja Kadilnik, mag. farm., Lekarna Vojnik

 

Oglejte si tudi