Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Sezona iskanja zelenih delovnih mest je odprta

S konferenco odprli projekt Spodbujamo zelena delovna mesta - Gradbeništvo, ravnanje z odpadki, kmetijstvo, turizem, les, pa tudi socialno podjetništvo in izhod iz brezposelnosti - »Delovanje, skrbno do naravnih virov mora postati način življenja« - Bistvo projekta je mreženje in sodelovanje.
Ljubljana, 8. november 2013 – Več kot 200 udeležencev je včeraj v Hotelu Lev v Ljubljani sodelovalo na 1. nacionalni konferenci Spodbujamo zelena delovna mesta, kjer so predstavniki vseh sektorjev skupaj ugotavljali, kakšno je stanje in kje so priložnosti na področju zelenih delovnih mest v Sloveniji. Konferenca je del projekta Spodbujamo zelena delovna mesta, ki ga izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Medijski partner projekta je Dnevnik, d. d. Projekt je ena izmed akcij partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado Republike Slovenije in Evropskim parlamentom.

 

Vodja projekta Gaja Brecelj iz Umanotere in Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, sta v uvodu dogodka zbranim predstavili projekt in njegov namen: ta je predvsem celostno predstaviti problematiko zelenih delovnih mest v povezavi z zelenim gospodarstvom ter spodbuditi povezovanje različnih akterjev na tem področju s ciljem spodbujanja oblikovanja pogojev za njihovo ustvarjanje.

 

Občinstvo sta nagovorila, dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ter evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik

 

Renata Karba iz Umanotere je predstavila trajnostni turizem, Franc Pohleven z Biotehniške fakultete trajnostno verigo lesa, Urša Šebenik z Inštituta za trajnostni razvoj ekološko kmetijstvo, Marinka Vovk iz Okoljsko-raziskovalnega zavoda predelavo odpadkov, Bojan Žnidaršič iz Vitre pa učinkovito rabo energije.

 

Sicer pa je bila konferenca le uvodni dogodek v pomoč za zagon gospodarstva z zelenimi delovnimi mesti.

 

Povzetek: Jure Vovk

Foto J. Vovk

Oglejte si tudi