Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
PON.
22°C
11°C
Oceni objavo

Radi imamo naravo

Einstein je dejal: »Ko bodo čebele pomrle, nam bodo ostala samo še štiri leta življenja.«
Čebele so živa bitja, ki poskrbijo za hrano in naše zdravje, v naravi pa vplivajo na ravnovesje. Otrokom so simbol pridnosti, odrasli pa občudujemo njihovo gospodarnost in učinkovitost. Opraševanje je najpomembnejše poslanstvo, saj je znano, da čebele oprašijo kar 70-80 odstotkov cvetov sadnega drevja.

Kranjska čebela ali kranjska sivka je avtohtona podvrsta čebele in je v Sloveniji zaščitena. Je zelo mirna, redko pika in dobro prezimuje v majhnih družinah, porabi pa zelo malo hrane. Znano je, da je vedno bolj ogrožena.

Čebeljo družino sestavljajo ena matica, ki  ima dobro razvito trdno oprsje in dolg zašiljen zadek,  nekaj tisoč trotov, ki imajo temen zadek, kateri ni nikoli rumen, dlake pa so sive do rjavo-sive. V čebeljo družino spada tudi do 70.000 čebel, ki so čebele delavke. Njihova splošna barva je siva, zadek pa  zašiljen in temen.

Ljudje dandanes napačno ravnamo z okoljem, kar vpliva tudi na življenje čebel. Dejanja, ki škodujejo čebelam, so škropljenje, onesnaževanje pitnih izvirov vode in napredek tehnologije. Čebelam začenja primanjkovati cvetic za nabiranje cvetnega prahu, prav tako pa tudi na splošno življenjskega prostora.

»Zaščiteni slovenski čebeli bo treba v prihodnosti predvsem zagotoviti prijazen življenjski prostor s pitno vodo, medovitimi rastlinami in zaščito pred škropivi in drugimi škodljivci.«

 

»Z rožce na rožco leta čebela, pridno nabirati se ji mudi. Z rožce na rožco vsa je vesela, čim več v želodček svoj spraviti želi. Z rožce na rožco, družina jo čaka, zdaj pa končala bo, domov pohiti.« (kitica čebelarske himne)

Povzela: Lea Preložnik

Publikacijo izdal: Adriaplin d.o.o.

Oglejte si tudi