Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
JUTRI
22°C
9°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Nega kože

Koža je naš največji in zelo pomemben organ, saj predstavlja mejo med notranjostjo organizma in zunanjim svetom. Opravlja številne življenjsko pomembne naloge, kot je zaščita pred zunanjimi vplivi, regulacija temperature itd. Že stari Egipčani so se zavedali pomena kože in so dajali njeni negi velik poudarek. Ena najlepših žensk v zgodovini, Kleopatra, je za mehkobo in sijoč izgled kože skrbela tako, da se je kopala v mleku in medu.

Koža med posamezniki pa se zelo razlikuje in tako niti koža dveh ljudi ni enaka. Nekateri imajo suho, drugi mastno, nekateri tanko, drugi debelo kožo. Obstaja več tipov kože, in sicer: normalen, suh, masten in mešan tip kože. Če poznamo svojega, lahko z nekaterimi ukrepi negujemo svojo kožo, da ostaja lepa in zdrava. 

Osnovna nega kože obsega čiščenje kože (zvečer in/ali zjutraj), toniziranje, nanos kreme (dnevne ali nočne) in nanos specialnih izdelkov (kreme za oči, vrat, maske).

Z uporabo čistilnih sredstev očistimo pore, odstranimo s površine kože ličila, kožne izločke ter umazanijo. Toniki dopolnjujejo čiščenje, saj s kože odstranijo ostanke čistilnega sredstva, hkrati pa delujejo poživljajoče. Na očiščeno kožo nanesemo kremo, ki mora biti izbrana glede na tip in stanje kože. Dnevno kremo nanesemo z namenom, da zaščitimo kožo pred vplivi okolja. Dobra dnevna krema vsebuje zaščito pred UV žarki (UV A žarki povzročajo zgodnje staranje kože) in lovilce prostih radikalov (antioksidante). Izdelki za nočno nego pa ne vsebujejo UV filtrov in v primerjavi z dnevnimi kremami vsebujejo več maščob ter učinkovine, ki podpirajo proces obnavljanja kože (ta najintenzivneje poteka med 22 in 24 uro). Nočne kreme je priporočljivo nanašati v zelo tanki plasti. Uporaba nočne kreme je priporočljiva pri suhi koži ter pri mastni in aknasti koži, saj se ponoči (med 4. in 5. uro zjutraj) izloči največ sebuma (loja).

 

Za suho kožo je značilno, da je tanka in prosojna. Pore so majhne, razen na tako imenovanem T-predelu (nos, brada, čelo), koža se ne sveti. Če suha koža ni primerno negovana začne izgubljati prožnost, pojavljati se začnejo luske in pospeši se nastanek gub. Vzrok za suho kožo je zmanjšano delovanje lojnic. Ljudem s takšnim tipom kože se odsvetuje pretirana uporaba savn, uporaba pilingov, klorirana voda, alkoholni toniki, maske, ki se na koži strdijo, ter geli z nizko vsebnostjo maščobe. Prav tako naj se ljudje s suho kožo izogibajo alkoholu, tobaku, odvajalom, diuretikom, soncu ter klimatiziranim prostorom. Pogosto se zgodi, da je suha koža tudi bolj občutljiva. Za nego takšne kože lahko kot alternativo kremam uporabimo mazila z dekspantenolom, kremo s konopljinim oljem, jojobino ali mandljevo olje. Namesto tonika lahko uporabimo Dekspantenol 5 % raztopino, ki kožo dodatno pomirja. Za čiščenje kože je namesto vode ali sredstev za čiščenje kože priporočljivo uporabljati  zgoraj našteta olja.

 

Mastna koža je debelejša, na dotik mastna in se sveti. Pojavlja se predvsem v zgodnji mladosti kot posledica prekomernega izločanja žlez lojnic. Pore pri taki koži so razširjene in se, predvsem ob neustrezni negi,  rade zamašijo.

Pravilna nega je zato zelo pomembna, saj koži odvzame masten sijaj, skrči pore in tako zmanjša možnost nastanka ogrcev in mozoljev. Pri ljudeh s tako kožo svetujemo izdelke, ki so posebej prilagojeni negi mastne, mešane ter nečiste kože, če so mozolji že prisotni. Izdelki za nečisto kožo delujejo antiseptično, antiseboroično (zmanjšajo izločanje sebuma) ter keratinolitično (odstranjujejo odvečno poroženelo plast povrhnjice in preprečijo nastanek aken). Sicer se splošno pri mastni koži odsvetuje uporaba mastnih krem in mazil, prav tako se odsvetuje prepogosto umivanje in pretirana uporaba čistilnih sredstev, saj postane koža dodatno vneta in razdražena, izločanje loja pa se ne zmanjša.

 

Za normalno kožo je značilno, da je predel kože na čelu, nosu in bradi masten, ob straneh pa je koža suha. Za mešano kožo pa je značilen izrazito masten T- predel, ob straneh je, tako kot pri normalni koža, koža suha. Izrazito mešano kožo imajo praviloma mlade osebe, v zrelejših letih pa običajno preide v normalno kožo. Mlado mešano kožo čistimo s preparati za mastno kožo ter jo dodatno oskrbimo z nanosom hidrogela z nizko vsebnostjo maščobe. Zvečer na lica nanesemo kremo za normalno kožo (vendar ne na predel brade, nosu in čela).

 

S starostjo pa se koža tudi spreminja. Nega zrele kože se začne okrog 50. leta. V prvi vrsti se je za lep izgled kože potrebno izogibati škodljivim zunanjim dejavnikom, kožo pa oskrbimo s čiščenjem z blagimi mili (oljne kopeli), uporabo izdelkov brez dišav in barvil, uporabo tople, ne vroče vode ter  hidratacijo kože z uporabo vlažilnih emulzij, ki preprečijo izgubo vode in kožo navlažijo. K lepi in sijoči kožo pa dodatno prispeva tudi pitje zadostne količine vode.

Ustrezna izbira izdelkov za nego kože je torej ključnega pomena za pravilno nego kože. Zato je smiselno, da se pri izboru kozmetičnih izdelkov za nego kože, o tem posvetujete s farmacevtom ali farmacevtskim tehnikom v lekarni, ki vam bo znal pravilno svetovati.  Za konec pa vas spomnim še na zelo kakovostne in cenovno sprejemljive lastne kozmetične izdelke Galenskega laboratorija, ki jih lahko najdete v vseh naših lekarnah (vitaminske kreme, krema s konopljinim oljem, jojoba olje itd.).

 

Avtor: Mateja Kadilnik, mag. farm., Lekarna Vojnik.

Oglejte si tudi