Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Japonsko kosilo

Učenke japonskega krožka OŠ Draga Bajca Vipava so z mentorico Sonjo Simonič Puc pogostile zaposlene na naši šoli z japonskim kosilom. Za začetek so gostje morale poiskati svoje mesto pri mizah, njihova imena so bila napisana na tradicionalnih origamijih – žerjavih. Pri tem so potrebovale pomoč učenk, saj so bila imena napisana v japonski pisavi. Dekleta, ki letos obiskujejo japonski krožek, so jim najprej predstavile utrip tradicionalne čajne ceremonije z zelenim čajem matcha, potem pa prikazale pripravo verjetno pri nas najbolj poznane japonske jedi. Suši je v posušeno algo ovit riž, nadevan s surovo ribo in zelenjavo, za izrazitejši okus poskrbi japonski hren wasabi in sojina omaka, v katero se, seveda s palčkami, pomaka koščke sušija. Sledila je japonska juha ramen, narejena na piščančji osnovi z dodano sojino omako, v kateri smo dobili rezance, meso, gobe, koruzo, špinačo, korenček, por in kuhana jajca. Tudi juho smo pojedli s pomočjo palčk, kar pa je seveda že malce težji izziv. Za zaključek so učenke pripravile 
tempuro – na japonski način ocvrte rakce, koščke piščanca, gobe, bučke in cvetačo. Vmes smo pili zeleni čaj sencha.
Sonja Simonič Puc, mentorica japonskega krožka

Oglejte si tudi