Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vipava
JUTRI
25°C
14°C
SOB.
25°C
13°C
Oceni objavo

Športno na OŠ Draga Bajca

Balinanje

Športne aktivnosti so pri učencih zelo priljubljene, zato smo k sodelovanju povabili našo upokojeno učiteljico Anuško Lavrenčič. V okviru projekta »Teden vseživljenjskega učenja« nam je predstavila osnove balinanja. Gospa Anuška je osnove balinanja predstavila vsem učencem od 1. do 5. razreda matične šole, ki obiskujejo podaljšano bivanje. Kar petkrat smo balinali na vipavskem balinišču. Gospa Anuška je učencem pokazala kakšna je pravilna drža pri balinanju, kako se prime balinarska krogla in kako se zakotali. Balinali smo  s pravimi balinarskimi kroglami. Izpeljali smo tudi tekmovanje med učenci. Po koncu tekmovanja smo balinišče poravnali in uredili za ponovno uporabo. Tako kot to delajo pravi balinarji. Učenci so bili zelo navdušeni nad športom, ki jim ni tako zelo poznan. Gospe Anuški se zahvaljujemo za prikaz osnov balinanja in za ves čas, ki nam ga je namenila. Imeli smo se zelo lepo.

Adrenalinski park

V letošnjem šolskem letu smo s projektom Zdrav življenjski slog na OŠ Draga Bajca Vipava vse počitnice in marsikatero soboto izkoristili za dodatne športne užitke, ki so nam popestrili naš vsakdanjik. Tokrat smo se z otroki odpeljali v adrenalinski park SOČA FAN PARK.  Že sam začetek je bil za otroke adrenalinski, saj smo se porazdelili v raft čolne, s katerimi smo se prepeljali čez kristalno čisto smaragdno Sočo ali, kot jo opeva naš Simon Gregorčič, krasno, bistro hči planin. Med krošnjami dreves so nam vodiči razdelili plezalne pasove, nam predstavili, kako se je treba  na poligonih visoko nad tlemi obnašati in paziti nase. In smo šli. V treh skupinah po vseh poligonih, oranžnem, zelenem, rdečem, modrem … Preizkušali smo se v moči, ravnotežju, koordinaciji …, skratka, vse motorične spretnosti in pogum so nam prišli še kako prav, saj so naloge med krošnjami dreves zares adrenalinske. Na koncu smo se kot pravi Indiana Jones spustili še po 300-metrski jeklenici – zip line z enega na drugi breg reke Soče, na višini 40 metrov. Tako imenovani »spust poguma« nam je  pognal kri po žilah.  Prijetno utrujeni smo se polni lepih občutij vrnili vsak na svoj dom.

Projekt gibanje in prehrana

V petek, 26. maja in soboto,  27. maja,  je v Vrhpolju potekal projekt »Prehrana in gibanje« v izvedbi naše šole. Projekt sestavljata izbirna predmeta učencev 7. razredov šport za sprostitev in sodobna priprava hrane ter  9. razredov raziskovanje domačega kraja.

Po končani 5. šolski uri se je 39 učencev pod vodstvom štirih mentorjev peš odpravilo proti Vrhpolju. Cilj je bil Kamp Vrhpolje. Po prihodu v kamp so se učenci razdelili v tri skupine za delo v treh različnih delavnicah. Pouk v naravi se je začel ob 14:15 uri. Prva skupina je pod vodstvom učitelja geografije Nikolaja Likarja in učiteljice športa Petre Batagelj odšla na pohod v kanjon Bele, kjer si je ogledala tolmune hudournika, plezalno steno, profesor Likar pa jih je zasipal s številnimi informacijami o lepotah doline. Učenci so nabrali suhe veje in jih prinesli v kamp, saj je bil zvečer na programu kres. Druga skupina je ostala v vrhpoljskem kampu, kjer se je pod vodstvom zunanjega sodelavca Stanka Čuferja, profesorja fizike in tehnike na OŠ Dobravlje, seznanila z osnovami orientacije. Stanku Čuferju je asistiral učitelj športa Ivan Ivanov. Delavnica je bila še posebej zanimiva, saj je profesor Čufer s seboj prinesel vse pripomočke za radijsko orientacijo, ki jo poznamo tudi pod imenom lov na lisice. Učenci so bili navdušeni, ko so s pomočjo anten iskali oddajnike radijskih valov, ki so bili skriti na različnih mestih v kampu.

Tretja skupina je pod vodstvom učiteljice gospodinjstva in biologije Barbare Kodelja Pavlin pričela s pripravljanjem hrane, saj je bilo jasno, da bo gibanje v naravi učencem pobralo veliko energije. Ob 15:45 se je prvi del delavnic zaključil in vsi prisotni so v rekordnem času »pospravili« zelo okusno rižoto s paradižnikom. Ob 16:00 so učenci zamenjali skupine in ponovili iste delavnice kot njihovi predhodniki. Izjema je bilo 6 fantov, ki so po prihodu članov planinskega društva Vipava postavili šotore. Pod vodstvom »planincev« Jurija Nabergoja, Marka Puca, Mateja Naglosta in Martina Kodelje je bil tabor hitro postavljen in učenci so dobili streho nad glavo. Ob 17:30 se je zaključila druga izmena delavnic in učenci so lahko pol ure počivali. Ta čas so izkoristili za namestitev po šotorih in druženje. Ob 18:00 se je začel večerni del programa. Fantje so zakurili ogenj, dekleta pa so začela s pripravo večerje. Z žara smo hitro zavohali omamne vonjave, piščančji file, čevapčiči, piščančja nabodala in  zelenjava pa so napolnili prazne želodce.

Po pomivanju posode sta se nam pridružila še dva zunanja sodelavca, Jože Rutar, upokojeni učitelj fizike in matematike ter Erik Černigoj, učitelj fizike in tehnike na OŠ Šturje. Oba sta navdušena astronoma ter gonilni sili domačega astronomskega društva. Z dvema teleskopoma sta učencem približala zanimivo nočno nebo. Jupiter, njegove lune in ostale zvezde so bile vidne kot na dlani, učenci pa so raziskovali nočno nebo vse do 23:00 ure. Po napornem dnevu se je nočni počitek, ki je bil sicer krajši kot po navadi, zelo prilegel. V soboto zjutraj so se učenci brez težav zelo zgodaj zbudili. Po zajtrku je sledilo pospravljanje opreme ter odhod proti Vipavi. Zaradi zanimivega programa in celodnevnega druženja smo si učenci in mentorji enotni, da projekt postane tradicija naše šole.

Tek miru

Tek miru ob dnevu OZN je tradicionalna rekreativna tekaška prireditev, ki poteka v počastitev obletnice delovanja mednarodne organizacije OZN. V sredo 24. maja je vipavsko osnovno šolo obiskal mednarodni tim tekačev Svetovnega Teka Miru. Tekače so pred šolo navdušeno sprejeli učenci šole, učitelji, učenci in učitelji Ciriusa ter starši in Vipavci, ki so se odzvali povabilu šole. Najmlajši učenci so tekače sprejeli z glasnim spodbujanjem in pozdravljanjem z ročno narejenimi rožicami, učitelji pa so tekače pospremili v šolsko avlo, kjer je bil za njih pripravljen prav poseben krajši kulturni program. Šolski zbor je zapel dve pesmi, kmalu pa so se pridružili vsi zbrani in sicer s pesmijo Malo Miru. Sledil je pozdravni govor tekačev, darilca, ki so jih pripravili učenci v podaljšanem bivanju ter predaja plamenice. Vodja skupine je plamenico predal tretješolcu, ki je v spremstvu učiteljice odtekel na igrišče, kjer so vsi navzoči odtekli častni krog. Vse zbrane sta iz šole na šolsko igrišče v zvokih domačih slovenskih narodnih pesmi pospremila harmonikaša, učenca sedmega razreda. Učenci in učitelji so sklenili krog in sledila je predaja plamenice iz rok v roke. Dogajanju so gostje dodali še športno igro s sporočilom za najmlajše, ti so imeli priložnost tudi ponosno pridržati zastavo teka miru. Tekači so se mogli kaj kmalu posloviti, saj jih je čakal še naporen vzpon čez Razdrto proti Postojni.

 

Elena Kodre Nabergoj, Andrejka Trošt Pižent, Ivan Ivanov, Veronika Gomizelj

Oglejte si tudi