Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
9°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Zapis s 16. redne seje Občinskega sveta Občine Veržej

V torek, 28. marca 2017, je potekala 16. redna seja Občinskega sveta Občine Veržej. Na tej seji so člani občinskega sveta sprejemali pomembne dokumente, ki imajo vpliv na življenje v naši lokalni skupnosti.  Najprej so prisluhnili uvodni predstavitvi Tomislava Zrinskega, predstavnika Javnega podjetja Prlekija, d.o.o., Ljutomer o dveh elaboratih, ki se nanašata na oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb, in sicer  o oblikovanju cen oskrbe s pitno vodo ter o odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode.

Elaborat o oblikovanju cen storitev oskrbe s pitno vodo je pripravljen za območje občin Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Vežej, torej občin, ki so nastopile skupno v izgradnji pomurskega vodovodnega omrežja na sistemu C. Elaborat obsega celotno obstoječo javno infrastrukturo in tudi celotno novozgrajeno infrastrukturo sistema C ter upšteva celotne stroške amortizacije, vzdrževanja in delovanja oz. uporabe obstoječe in nove infrastrukure, kakor tudi potrebne podlage in fizične podatke o obstoječem in predvidenem številu odjemnih mest ter obstoječih in predvidenih količinah opravljenih storitev javne službe oz. dobavljenih javnih dobrin uporabnikom. Občine so dolžne oblikovati in zagotavljati 100-odstotno predpisano amortizacijo za vso javno infrstrukturo in izvajalcu javne službe zaračunavati najemnino v višini polne amortizacije za celotni izkoriščeni del javne infrastrukture. Občine pa morajo morebitno subvencijo cen javne službe uporabnikom zagotavljati iz svojih proračunov izven zbranih sredstev najemnine za javno infrastrukturo.Zbrana sredstva amortizacije je potrebno uporabiti za investicije in investicjsko vzdrževanje tiste infrastrukture, za naslova katere je bila zbrana ta amortizacija, ki jo izvajalec javne službe kot najemnino plačuje občinam. Med občinami obstaja dogovor, da bodo oblikovale in potrjevale enako ceno omrežnine za posamezne premer vodomera in enako ceno vodarine, kar pomeni, da bo v vseh občinah sistema C veljala enaka potrjena cena omrežnine za posamezen premer vodomera in enaka potrjena cena vodarine, in sicer ne glede na to, kakšna bo višina najemnina in/ali ostalih stroškov, ki jih bo povrzočalo izvajanje te javne službe v katerikoli izmed občin sistema C. Ima pa vsaka občina pravico, da določi različne subvencije cen izvajanja javne sllužbe in s tem različne zaračunane cene storitve.  Občinski svet Občine Veržej je elaborat o oskrbi s pitno vodo sprejel in s tem za nepridobitne uporabnike v občini potrdil 21-odstotno subvencijo omrežnine na področju oskrbe s pitno vodo, tako da omrežnina za nepridobitne uporabnike za osnovni priključek do DN20 znaša 6,51 EUR.  Za pridobitne uporabnike javne službe v občini subvencija ne velja.  Tako bo ob upoštevanju 21-odstotne subvencije omrežnine cena dobava vode za porabo 10 m3 skupno znašala 15,89 EUR z vključenim DDV.

Člani občinskega sveta so potrdili tudi elaborat o oblikovanju cen storitev odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode. Enako kot elaborat o oblikovanju cen oskrbe s pitno vodo je tudi ta elaborat pripravljen v skladu z določii Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, le da je pripravljen ločeno za posamezno občino. Tudi v tem primeru elaborat obsega celotno obstoječo javno infastrukturo in tudi celotno novozgrajeno infrastruktor ter upošteva celotne stroške amortizacije, vzdrževanja in delovanja oz. uporabe obstoječe in nove infrastrukture. Hkrati z elaboratom je občinski svet potrdil tudi predračunske cene stortve odvajanja in čiščenja odpadne vode. Omrežnina na področju odvajanja odpadne vode bo za nepridobitne uporabnike ob upoštevanju 24-odstotne subvencije znašala za osnovni priključek do DN20  6,20 EUR mesečno, predračunska cena storitve odvajanja odpadne vode v občini pa bo znašala 0,16 EUR za m3 prodane pitne vode.  Občinski svet je potrdil tudi predračunske cene čiščenja odpadne vode, in sicer omrežnino za osnovni priključek do DN20 v višini 3,33 EUR mesečno in ceno čiščenja v višini 1,01 EUR za m3 prodane pitne vode.  Cena odvajanja in čiščenja komunalne vode za porabo vode 10 m3 bo ob upoštevanju 24-odstotne subvencije pri omrežnini za odvajanje in vključitvi okoljske dajatve za odpadne vode  znašala 23,80 EUR z vključenim DDV.  Upoštevajoč zgoraj navedeno, se bo tako ob predvideni porabi vode 10 m3 cena dobave vode in izvajanje storitev odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode povišala z 31,15 EUR na 39,69 EUR, pri predivideni porabi vod 15 m3 pa z 40,09 EUR na 50,76 EUR.  







 



Oglejte si tudi