Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
21°C
4°C
Oceni objavo

PRED DNEVOM ZMAGE POLOŽILI VENEC PRED SPOMENIKOM V PODLJUBELJU

Častni konzul Ruske federacije Dušan Černe hvaležen Občini Tržič za ohranjanje spomina
 Častni konzul Ruske federacije v Slovenji Dušan Černe, je v spremstvu župana Občine Tržič mag. Boruta Sajovica danes dopoldne položil venec pred spomenikom umrlih in ujetnikom koncentracijskega taborišča Mauthausen – Ljubelj, v spomin na sovjetske vojake, umrle med drugo svetovno vojno.

 

Deveti maj, dan zmage, je za slovensko in tržiško zgodovino pomemben dan. “Če ne bi bilo osvoboditve in pomoči takratnih zaveznikov v drugi svetovni vojni, taborišče v Podljubelju ne bi bilo osvobojeno. Spomin na takratne grozote je potrebno ohranjati strpno in na kulturni način tudi danes, da se take zgodbe ne bi več nikoli ponovile,” je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Opozoril je še, da smo v času begunske krize zelo blizu bodečim žicam in električnim ograjam, kar je nedvomno velika preizkušnja za današnjo Evropo. “Tržičani pa moramo skrbeti, da spominskemu parku v Podljubelju res namenimo mesto, ki si ga zasluži.”

 

V Sloveniji je več kot sedemdeset obeležij, na katerih so navedena imena padlih ruskih vojakov v drugi svetovni vojni. V okviru ruskega veleposlaništva, se vsa ta obeležja obiskuje, ohranja in vzdržuje. “Ruska federacija je hvaležna Občini Tržič, da ohranja spomin in obeležja iz druge svetovne vojne, na katerih je zabeležen spomin na ruske vojake in taboriščnike. Glede na to, da je dan zmage, eden najpomembnejših praznikov v ruski federaciji, se temu primerno posveča spomin,” je ob spomeniku povedal častni konzul Ruske federacije v Slovenji Dušan Černe.  

 

 

Oglejte si tudi