Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

ŽUPANI GOVORIJO, GASILCI MOLČIJO

Če bi seštevali ure, ki so jih gasilci prostovoljno opravili v preteklem letu, bi dobili res visoko številko. Ampak v gasilstvu to ni pomembno. Štejejo pogum, srčnost in pripravljenost pomagati.

 

Prostovoljstvo pri gasilcih namreč pomeni, da je vsak član v vsakem trenutku pripravljen pustiti delo in družino in pohiteti na pomoč soobčanom v stiski.

 

Nemalokrat tvegajo lastna življenja. Takrat ne razmišljajo. Delo opravljajo v skladu s pridobljenimi znanji in izkušnjami.

 

Poveljnik društva je skupaj s pomočniki tudi kazensko odgovoren za delovanje gasilske službe na območju, ki ga pokriva gasilsko društvo.

 

Gasilci prostovoljci opravljajo neplačano delo, vedno po opravljenem službenem času, izključno v prostem času, obenem pa se izpostavljajo različnim nevarnostim na intervencijah.

 

Pripravljenost ljudi za prostovoljno in brezplačno delo je vedno manjša. Ljudje prostovoljci imajo ob drugih aktivnostih za zagotavljanje lastne socialno ekonomske varnosti vedno manj časa.

 

Lokalna skupnost tovrstni dejavnosti ni vedno naklonjena, delodajalci ne podpirajo izostajanje gasilca z delovnega mesta, istočasno se financiranje zmanjšuje, tako da marsikje delovanje prostovoljnega društva sloni na peščici entuziastov.

 

In prav tem entuziastom bo država brez slabe vesti in posveta naložila dodatno odgovornost za nujno medicinsko pomoč.

 

Desetletja prizadevanj s strani prostovoljnih gasilcev za ureditev človeku spodobnega statusa prostovoljnega gasilca do danes država še ni uredila! Čeprav je bila sprejeta resolucija, ki določa, da bo do leta 2015 to področje urejeno.

Oglejte si tudi