Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
12°C
PET.
16°C
10°C
Oceni objavo

PRAZNOVANJE 7. PRAZNIKA OBČINE TREBNJE

Slavnostna seja trebanjskega občinskega sveta ob 7. prazniku občine Trebnje je letos potekala v nekdanjih prostorih DM na Golievem trgu.
 

Na slavnostni seji so bila podeljena občinska priznanja in plakete.

 

Nagrajence in goste so ob prihodu pozdravili člani Občinskega pihalnega orkestra Trebnje s sekcijo Trebanjske mažorete.

Nato so člani Folklorne skupine Nasmeh nagrajence z županom pospremili na prireditev, ki je letos potekala ljudsko obarvana po zamisli povezovalke Aleksandre Šepec in ob klavirski spremljavi pianista Blaža Jurjevčiča.

 

Izbor in izvedba glasbenega programa je bilo delo ravnateljice Glasbene šole Trebnje Tatjane Mihelčič Gregorčič z mentorji in učenci šole. Nastopili so: saksofonist David Kocijan in solisti: Rok Kocjan, Manca Kukenberger, Tjaša Starič in Otroški pevski zbor GŠ Trebnje.

 

Župan Alojzij Kastelic je v svojem slavnostnem nagovoru orisal vse bistvene uspehe v dejavnosti občine, v katere so bili - vsak na svoj način, vsi pa zelo prizadevno, vključeni tudi prejemniki najvišjih občinskih priznanj in plaket.

Podelitev občinskih priznanj sta s svojo prisotnostjo počastila tudi župana Ivančne Gorice in Mirne, ter številni drugi gostje.

 

Izvedba programa je bila že šesto leto zaupana Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Trebnje.

 

Priznanja občine Trebnje za leto 2015 so prejeli:

 

Darinka KREVS

Darinka KREVS je ena od prvih podjetnic v Trebnjem, ki je hkrati dejavna tudi v širšem družbenem prostoru. Kot članica in predsednica Lions kluba Trebnje s svojo pomočjo pri zbiranju finančnih sredstev pomaga izpolnjevati človekoljubno poslanstvo kluba. Njeno sodelovanje z gospodarstvom, politično strukturo, z izobraževalnimi ustanovami in njeno tvorno sooblikovanje programov na različnih področjih družbenega in javnega življenja, je izjemnega pomena ter je pozitivno vplivalo na mnoge generacije v občini Trebnje.

Priznanje je prejela za dolgoletno delo in prispevek k razvoju odličnosti podjetniškega poslovanja, uspešno večletno delovanje v Lions klubu Trebnje ter za prispevek k ugledu občine Trebnje.

 

Jana ZAJC

Jana Zajc je dr. medicine, zdravnica specialistka ginekologije in porodničarstva, ki svoje delo opravlja kot poslanstvo. Odlikujejo jo vse podrobnosti, ki iz zdravnika naredijo velikega človeka Razdaja se za svoje pacientke, ki jim vedno vliva upanje in zaupanje, tudi v manj lepih trenutkih. Predvsem pa v svojih pacientkah kljub velikemu številu (kar 6000 jih je) ne vidi zgolj številk. Njeno dvajsetletno delo, tudi v organih zdravstvenega doma, je primer dobre prakse, ki je lahko navdih in zgled vsakemu.

Jana ZAJC je prejela priznanje za dolgoletno prizadevno delo na področju ginekologije, za njen čut za sočloveka ter za izjemen prispevek k prepoznavnosti občine Trebnje.

 

Alojz ŠPEC

Alojz ŠPEC je od leta 2006 predsednik Krajevne skupnosti Knežja vas, pred tem pa je bil en mandat svetnik v KS. V tem času je s svojo dejavnostjo močno zaznamoval utrip krajevne skupnosti in vodil številne projekte, pomembne za razvoj območja, med katerimi izstopa projekt Vaško središče v Dolenjih Selcih. Neumorno delo in velika predanost ter posvečanje prostega časa za skupno dobro, so zaznamovali njegov mandat.

Alojz ŠEPEC je prejel  priznanje Občine Trebnje 2015 za vsestransko delovanje na področju krajevne skupnosti Knežja vas in za prispevek k razvoju občine Trebnje

 

Gledališka skupina PLIN ČATEŽ – sekcija KUD Popotovanja Frana Levstika Čatež

deluje že več kot deset let. Poleg skečev zadnjih pet let vsako leto pripravijo tudi celovečerno gledališko predstavo. S predstavo Zadnja Slovenca na svetu so letos zastopali Dolenjsko, Belo krajino in Posavje (regijo) na mladinskem gledališkem srečanju JSKD Vizije. Poleg tega je skupina dejavna še na humanitarnem področju. Teksti za njihove igre so delo Luke Bregarja ob pomoči ostalih članov skupine: Petra Petročnik, Ina Meserko, Nika Benedičič in Aljaž Mlakar.

Gledališka skupina PLIN Čatež  je prejela priznanje Občine Trebnje za uspešno kulturno ustvarjanje, delovanje na področju humanitarnosti in velike lokalne pripadnosti ter za prispevek k prepoznavnosti občine Trebnje.

 

Vinogradniško turistično društvo ČATEŽ

letos praznuje 25 letnico uspešnega delovanja. Deluje na področju povezovanja in izobraževanja članov. V društvu deluje tudi degustacijska sekcija, udeležujejo se društvenih in ostalih ocenjevanj vin, ohranjajo kulturno dediščino, oblikujejo kulturno življenje v občini Trebnje ter aktivno predstavljajo društvo in Občino Trebnje na turističnih in strokovnih prireditvah po Sloveniji.

Vinogradniško turistično društvo Čatež je prejela priznanje Občine Trebnje ob 25-letnici uspešnega delovanja, za prispevku k razvoju kraja in dvigu kakovosti pridelave vina, h kulturi pitja ter prepoznavnosti in ugledu Čateža ter občine Trebnje.

 

Prostovoljno gaslsko društvo  VELIKI GABER

neprekinjeno deluje že 80 let. V tem času se je društvo izkazalo kot nepogrešljiv dejavnik v življenju kraja. Svoje poslanstvo društvo izpolnjuje v kraju okolici, v vseh dosedanjih generacijah. Društvo je pomemben del lokalne skupnosti, ki ustvarjalno sodeluje z Osnovno šolo Veliki Gaber, Vrtcem Sončnica, Krajevno skupnostjo in ostalimi krajevnimi organizacijami. Izjemno velik poudarek namenjajo izobraževanju gasilske mladine in članstva.

PGD Veliki Gaber je prejelo priznanje Občine Trebnje ob 80-letnici uspešnega delovanja ter za prizadevno delovanja v lokalnem okolju in za prispevku k prepoznavnosti občine Trebnje.

 

 

Plakete občine Trebnje so prejeli:

 


župnik Florijan BOŽNAR

 

je duhovni vodja Župnije Dobrnič. V času od svojega prihoda leta 2007 do letos je dosegel izjemen napredek na duhovnem in gospodarskem področju župnije ter pri obnovah sakralne dediščine. Pozitivno se je vključil v lokalno okolje in veliko prispeval k napredku in razvoju območja. Odlikuje ga posluh za potrebe vseh občanov, njegov pozitiven odnos do vključevanja v delo društev ter sodelovanje s krajevnimi skupnostmi Dobrnič, Svetinja in Knežja vas. Z vodstvom občine je aktivo sodeloval pri reševanju prostorske ureditve za šolo, vrtec in pri ureditvi prostorov za Gasilsko društvo Dobrnič, ter pri razvoju lokalnega gospodarstva. V času svojega delovanja je v Dobrniču opravil veliko dela, ki je pustilo neizbrisno sled v širši Dobrniški dolini. Še vedno je poln načrtov in idej za nove akcije, za katere zna in zmore pritegniti širši krog ljudi.

Župnik Florijan BOŽNAR je prejel plaketo Občine Trebnje za izjemen prispevek k razvoju dobrniške župnije, krajev v njej in krajevnih skupnosti na območju Dobrniča ter občine Trebnje.

 

 

Peter ŠKERL

se je kot ilustrator uveljavil že pred poldrugim desetletjem, sprva zlasti z ilustracijami za otroške knjige in slikanice. Likovne rešitve, motivne interpretacije in izbiro formalnih likovnih postopkov je postopoma prilagajal posameznim ilustratorskim izzivom. Pravljično domišljijska plat Škerlovega ilustratorskega opusa je vrhunec dosegel z ilustracijami za knjigo Močvirniki (2012) Barbare Simoniti. Za ilustracije, izdelane v prepletu slikarsko-risarske tehnike, ki temelji na postopnem oblikovanju motivov z risbo in z več plastmi nanosov barv, je prejel obe osrednji domači ilustratorski nagradi in s tem utrdil položaj Trebnjega v ilustratorskem svetu. Po preselitvi iz Ljubljane v Trebnje pred več kot desetletjem se je tudi takoj odzval lokalnemu prostoru in se vključil v likovno dejavnost Trebnjega ter je soustanovitelj Društva likovnikov Trebnje.

 

Peter ŠKERL je  prejel  plaketo Občine Trebnje za izjemne in vsestranske uspehe na področju likovnega ustvarjanja ter za širitev likovne kulture ter prepoznavnost občine v širšem prostoru.

 

GASILSKA ZVEZA TREBNJE

neprekinjeno deluje od  leta 1955 in združuje 28 prostovoljnih gasilskih ter industrijsko gasilsko društvo na področju štirih občin Temeniške in Mirnske doline v katerih je več kot 3000 članic in članov. Vodstvo zveze in članstvo se vseskozi močno zavedajo prostovoljnega in humanega  poslanstva, v kar je vtkano ogromno število prostovoljnih ur in nesebično ter odgovorno delo na organizacijskem in operativnem področju. Vedno in dobro so pripravljeni za spopad, ne samo z rdečim petelinom, ampak tudi za različne druge intervencije. Zaradi številnih oblik izobraževanja in usposabljanja ter organiziranja tekmovanj, so pri svojem delu še bolj samozavestni in srčni, zlasti  ko je potrebno nuditi pomoč sočloveku.

GZ TREBNJE je prejela plaketo Občine Trebnje  ob 60-letnici neprekinjenega in uspešnega delovanja v občini Trebnje ter zunaj nje ter za izjemne dosežke in rezultate prostovoljnih gasilskih društev.

 

KRESOVANJE

V sklop praznovanja 7. praznika Občine Trebnje sodi tudi kresovanje v pozdrav prazniku občine in državnemu prazniku. Prvi poizkus kresovanja po slavnostni seji občinskega svet Občine Trebnje je bil preklican zaradi dežja. Odločitev organizatorjev zakuriti  kres na predvečer državnega praznika, je bila uspešna. S strani občine Trebnje je prišel na kresovanje direktor občinske uprave gospod Janez Pirc s še nekaj sodelavci in dvema članoma občinskega sveta, ki so družno prižgali pripravljen kres. Nato so se skupaj z obiskovalci in nekaterimi vaščani Vrhtrebnjega zadržali pred planinskim dom, kjer so člani Planinskega društva Trebnje postregli z golažem, ki ga običajno občina nameni ob prazniku, krajanka Nastja pa je s harmoniko poskrbela za popestritev predprazničnega večera.   

 

V imenu Občine Trebnje in JSKD OI Trebnje se za pomoč pri izvedbi slavnostne seje 7. praznika občine Trebnje zahvaljujemo za CIK Trebnje in Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, Trebanjskemu mladinskemu svetu, vsem nastopajočim in Branetu Prazniku.

Pri izvedbi kresovanja so pomagali Planinsko društvo Trebnje, PGD Vrhtrebnje, Božo Kavšek, Nace Hribar in Nastja Šepic.

 

Občina Trebnje in JSKD OI Trebnje

 

Foto: Brane Praznik

Oglejte si tudi