Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

DON'T PANIC! | BREZ PANIKE!

Predstavniki AA Visiting School Slovenija 2015 bodo DANES, v sodelovanju z lokalno skupnostjo v Vitanju ustvarili enkratno inštalacijo, ki bo demonstrirala vse razsežnosti vesoljske tehnologije onkraj njenih strogo tehničnih vidikov. Prav tako želijo dvigniti zavest o presečišču umetnosti in znanosti, osrednji temi raziskovalcev v programih KSEVT.

Danes vas vabimo k sosedom v Vitanje, kjer se boste lahko znašli na edinstvenem vesoljskem "selfie-ju" DON'T PANIC!, ki bo svoje mesto našel tudi v aplikaciji GOOGLE MAPS.


Sreda, 15. 7. 2015
16.30 - Ljudje se zberejo v Vitanju pred zgradbo KSEVT. Skupina bo nato krenila na pot proti prizorišču intervencije, zemljišču na vzhodni strani naselja Vitanje, ki je dobro vidno z zbirnega mesta (15 min. hoje). 
17.30 - 18.30 - V tem času bo posneta satelitska slika. 

Petek, 17.07. 2015 
Fotografija bo vidna v aplikaciji Google Maps. 

To je projekt družbene umetnosti, ki se začenja s preprostim skupinskim dogodkom, podobnem pojavu »flash moba«, ki bo svetu pokazal, kako lahko majhna skupnost dobi svoj glas in na edinstven način komunicira z vesoljem. 

V sredo, 15. julija 2015, bomo združili na stotine ljudi pri soustvarjanju napisa, ki bo postavljen samo nekaj časa. Srecanje ljudi, ki se bodo razporedili na točno določen način, bo na vitanjsko pokrajino izpisalo besedno zvezo »DON'T PANIC« (BREZ PANIKE). Napis bo zabeležil satelitski posnetek, ki bo pozneje postal del zeml- jevida Google Maps. 

Poleg satelitskega posnetka se bo inštalacija dokumentirala iz treh različnih višin; s pomočjo drona (250m), motornega zmaja (1000m) in športnega letala (2500m). 

Zakaj »Don't panic« (Brez panike)?

Družba, v kateri živimo, se je znašla na mrtvi točki, kjer je pojem krize postal bolj pravilo kot izjema. Lahko se bodisi ozremo k vprašanjem neenakosti, podnebnih sprememb ali naravnih katastrof po vsem svetu, če omenimo samo nekaj možnosti, bodisi govorimo o vsakodnevnem boju slehernega med nami – včasih je preprost stavek dovolj velik opomnik za človeštvo, da bo tudi to minilo. 

Arthur C. Clarke, oče informacijskih satelitov in avtor scenarija za film “2001: Odiseja v vesolju”, na primer prav o tem stavku razmišlja kot o najboljšem možnem nasvetu za človeštvo. V bolj dobesednem smislu se v njem zrcalita tudi zgodovinska in sodobna referenca: Herman Potočnik Noordung in kulturni vesoljski program, ki se trenutno razvija v KSEVT. Tam se bo tudi začel naš dogodek. 

„Douglas Adams' use of "don't panic" was perhaps the best advice that could be given to humanity.“ (Arthur C. Clarke)


Dogodek smo si zamislili kot piknik na prostem. Vse udeležence smo naprosili, da s seboj prinesejo bele rjuhe, odeje ali brisače ter seveda hrano in pijačo.

Napis bo že postavljen na prizorišču (velik približno 70x120 m, iz PVC folije), vloga udeležencev je, da napolnijo črko »O« (prispodoba za povezavo KSEVT in skupnosti) in tako postanejo temeljni sestavni del napisa (odeje, rjuhe in brisače so torej ključne, ker bodo izboljšale vidljivost končnega posnetka iz vesolja).

ekipa:
Tina Cerpnjak, 20, študentka, Univerza v Ljubljani, fakulteta za arhitekturo (Ljubljana, Slovenija) Florian Hummer, 36, oblikovalec in umetnik (Linz, Avstrija)
Moritz Oliver Benatzky, 38, umetnik in prosotrski strateg (Linz, Avstrija)
Asena Colak, 23, študentka, Tehniška univerza na Dunaju (Dunaj, Avstrija / Izmir, Turčija) Gabriele Pitacco, 35, arhitekt (Trst, Italija)

mentorja:
Aljoša Dekleva Michael Obrist

somentorja: 
Jakob Travnik Blaž Šef

Oglejte si tudi