Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Poročilo delovanja Univerze za tretje življenjsko obdobje MOCIS 2013/2014

Po izteku šolskega leta lahko povem, da smo izjemno uspešno in v največje zadovoljstvo naših članov zaključili prvo študijsko leto naše univerze. Namen lanskoletne ustanovitve in delovanja univerze v okviru zavoda MOCIS Slovenj Gradec je bil vseživljensjko izobraževanje odraslih v tretjem življenjskem obdobju na Koroškem, velik poudarek pa je bil dan tudi druženju ob torkovih predavanjih, prireditvah in ekskurzijah in lahko rečem, da nam je to uspelo celo bolje, kot smo pričakovali.

V prvem letu se je na univerzo vpisalo 160 članov, od tega jih je 120 v 16 skupinah sodelovalo v 13 študijskih programih. Od oktobra 2013 do letošnjega maja so potekali naslednji programi: Astronomija, Ustvarjajmo, Raziskovanje lastnega likovnega izraza, Odkrijmo lepote naše domovine, Filozofirajmo skupaj, Računalništvo, Joga, Zumba, Angleščina in Nemščina (začetna in nadaljevaln) ter Francoščina.

Člani U3ŽO pa niso obiskovali samo celoletnih programov, ampak tudi torkova predavanja. Vsak drugi torek v mesecu smo namreč organizirali brezplačna predavanja iz različnih področij, in sicer zdravstva, ekologije, zdrave prehrane, zgodovine, astronomije in potopisna predavanja. Vsa so bila izjemno dobro obiskana, slušatelji so bili nad vsakim navdušeni in presenečeni nad kakovostjo in izborom vsebine ter izvedbo izvajalca. Medse smo povabili Vlasto Nussdorfer in Dušico Kunaver ter mnogo drugih predavateljev, ki so se z veseljem odzvali našemu vabilu.

Ugotavljamo, da je največ naših članov s področja Slovenj Gradca, sledijo udeleženci Dravograda, povprečna starost slušateljev pa je 63 let. Največ vpisanih je seveda upokojencev, ostali pa so še zaposleni in nezaposleni, vendar tik pred upokitvijo.

V največje veselje pa so nam povratne  informacije naših "študentov", da so bili z izvajanjem programov zelo zadovoljni in da jih bo večina tudi v prihodnjem letu obiskovala program, ki so se ga že letos udeležili. Člani nameravajo univerzo tudi priporočiti svojim prijateljem, tako da v naslednjem šolskem letu predvidevamo vpis novih članov, kar kaže, da smo letos dobro delali in da so uživali v naši sredini. Neizmerno pa nas je razveselila njihova pozitivna energija, želja po novem znanju, ustvarjalnosti ter skrb za osebni razvoj.

 

Ob zaključku prvega študijskega leta se za uspešno delo zahvaljujem vsem, ki so pripomogli k uspešni realizaciji našega programa, še posebej članom programskega odbora, zaposlenim v zavodu MOCIS Slovenj Gradec, animatorjem, mentorjem in seveda članicam in članom U3ŽO. Prepričana sem, da smo z izjemno uspešnim delom naše univerze že v prvem letu dosegli skupni cilj glede postavitve temeljev vseživljenjskega izobraževanja odraslih v tretjem in četrtem življenjskem obdobju.

 

Ker našo univerzo ustvarjajo naši "študentje", se bomo tudi v bodoče trudili oblikovati programe po željah in potrebah naših članov. V prihodnjem študijskem letu zato načrtujemo, da bomo poleg letošnje ponudbe programov dodatno ponudili še šest novih programov ter poskrbeli z kakovostna torkova predavanja, ekskurzije in prireditve. Predvsem pa bomo poleg učenja poskrbeli tudi za druženje in ustvarjanje kakovostnih medsebojnih odnosov, ki razvijajo prijateljstva ter spodbujajo ustvarjalnost, kreativnost in razvoj. Prepričana sem, da nam bo vse to tudi uspelo.

 

                                                                                                        Vodja programskega odbora

                                                                                                                 Nevenka Gutenberger

 

Oglejte si tudi