Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Slovenj Gradec
DANES
21°C
9°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Jablane ob šoli v Podgorju in kostanj ob šoli v Šmiklavžu

Na OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu smo v letošnji jeseni začeli z akcijo sajenja sadnih dreves. Posadili smo deset jablan in en kostanj. Spomladi z akcijo nadaljujemo. Veselimo se pomladi, ko se bodo drevesa začela prebujati.

November je čas, ko se topli del leta dokončno poslovi. Na prihajajočo zimo se je pripravila vsa živa narava in tako tudi drevesa. Listje je večinoma odpadlo in to je ravno pravi trenutek za sajenje. Na šoli v Podgorju smo se odločili, da v tem času posadimo jablane. Ni bilo ravno lahko najti ugoden trenutek, saj je vreme kar malo nagajalo, pa tudi ohladitve so bile hitro napovedane. Takoj po počitnicah smo v drevesnici Mirosan v Petrovčah kupili sadike. Izbrali smo stare sorte (carjevič, zlata parmena …) in nove odporne sorte (relinda, topaz …). Ker želimo, da učenci čim prej okusijo slastna jabolka, smo se odločili za sadike na šibki podlagi M9. Priprave od načrtovanja do nabave potrebnega materiala so stekle in 14. november smo videli kot zadnjo priložnost za sajenje.  Učenci ekokrožka pod mentorstvom učiteljice Majde Tamše Horvat so začeli s pripravo sadilnih jam že dopoldan. Malo kasneje je učiteljica OPB Franja Jeseničnik aktivni skupini ekokrožka pridružila še skupino učencev iz podaljšanega bivanja. Na pomoč sta priskočila tudi učiteljica Maja Sovič in hišnik Tone Šurc. Zelenica pred vhodom v šolo je postala pravo mravljišče in vsi smo bili prijetno presenečeni nad navdušenjem, ki so ga med sajenjem pokazali učenci. Prva jablana je bila posajena blizu okna gostujočega oddelka vrtca in namenili smo jo prav njim. V vrsti dalje ob šoli je bilo posajenih še devet jablan, simbolično za vsak razred po eno. Že sedaj se veselimo spomladanskega prebujanja jablan, rasti in čez kako leto tudi cvetenja in zorenja okusnih sadežev. Izbrane sorte bodo zorele v času pouka od septembra dalje. Ob šoli v Podgorju sicer nimamo veliko razpoložljivega prostora za sadno drevje, vendar bomo tega, ki ga imamo, dobro izkoristili in sajenje se nadaljuje že drugo leto. Morda bomo na južni strani poizkusili tudi s sadiko kivija, marelice ali kakšnega drugega sadja, ki bi zorel v mesecih, ko je na šoli pouk.
Sajenje smo opravili tudi na šoli v Šmiklavžu. Učenci šole so skupaj z vodjo šole Angelo Vošner posadili pravi kostanj sorte Bouche de Betizac. Priprava sadilne jame in sajenje se razlikuje od načina sajenja ostalega sadnega drevja, vendar mlade v Šmiklavžu lahko samo pohvalimo, da jim je sajenje ne glede na to sijajno uspelo. Ker kostanj za svojo uspešno rodnost potrebuje v bližini drug kostanj, bomo drugo leto posadili še enega. V Šmiklavžu pa se aktivnosti na tem področju ne bodo ustavile pri kostanju. Že pomladi načrtujemo še sajenje jablan blizu vhoda šole, podobno kot v Podgorju.
Za prva sajenja v letošnji jeseni čestitam učencem in učiteljem. Vsi držimo pesti za pomladno prebujanje vsake sadike. Vesel sem, da smo začeli z vzgojo učencev, naših bodočih stebrov domovine, tudi na tem področju. Pravzaprav se niti ne zavedamo, da smo otrokom pokazali, kako namestiti čudovite male sončne elektrarne. Male energetske pretvornike, ki akumulirajo energijo, da jo lahko uporabimo z zamikom. Ne potrebujemo baterij, akumulatorjev. Generiranje lesa, ki ga lahko uporabimo kot energent ali kot material za ustvarjanje, po eni strani in generiranje hrane po drugi strani so dejstva, ki so več kot prepričljiva. Žive sončne elektrarne, tako organsko zapletene, pa vendar tako cenene za zagon, tako trpežne, tako obnovljive. Pravzaprav govorimo o vseh drevesih, o gozdovih, ki jih Slovenija ima in ima jih, ker ima dobre pogoje. Čas je, da to izkoristimo v naše dobro.

 

ravnatelj mag. Aljoša Lavrinšek


 

Oglejte si tudi