Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
9°C
PON.
23°C
8°C
Oceni objavo

Kmetice iz Društva kmetic Mislinjske doline skuhale najbolje

V okviru občinskega praznika Občine Podvelka, ki ga je organiziralo DPŽ Brezno-Podvelka, se je Društvo kmetic Mislinjske doline udeležilo tekmovanja v kuhanju ajdovih žgancev in gobove juhe v kotlu.

Prireditev se je odvijala pred šotorom v Marlesovem skladišču v Podvelki. Društvo sva zastopali Hedvika Lužnik in Ana Jeromel, v pomoč pa sta nama bili Minka Lužnik in Romana Jeromel. Na tekmovanju so sodelovali: Turistično društvo iz Lipovcev, Turistično društvo iz Puconcev, Ljudske pevke Vesele Ribnčanke iz Ribnice na Dolenjskem, Društvo podeželskih žena in deklet iz Selnice ob Dravi, Etnografsko društvo Cigani iz Dornave, Turistično društvo Vuhred, Društvo kmetic Mežiške doline, Društvo kmetic Dravograd, DPŽ Brezno-Podvelka in Društvo kmetic Mislinjske doline. „Župo“ in žgance sta kuhali tudi posebni gostji Lidija in Martina iz oddaje Gostilna išče šefa, vendar nista tekmovali. Za povezovanje programa in humor je poskrbel Milan Zrinski iz Puconcev, ki nas je na začetku vse lepo pozdravil in nam predstavil potek tekmovanje. Vse, ki smo kuhale „župo“, smo dobile enake predpasnike. S Hedviko sva bili kar nekoliko vznemirjeni, saj sva gobovo juho prvič kuhali v kotlu. Za kuhanje smo imeli točno določen čas, zato smo lahko prižgali ogenj in pričeli s kuho šele takrat, ko je g. Zrinski napovedal začetek tekmovanja.

Začeli sva s pripravo gobove „župe“, nekoliko kasneje pa s pripravo ajdovih žgancev. Ker je bilo na prireditvenem prostoru zalo vroče, smo bile nadvse vesele, da so bili z nami navijačice Neva Čeru, Lojzka Hrustel, Jožica Kočnik ter župan Občine Mislinja g. Šilak z ženo, ki so nam priskrbeli hladno pijačo, da smo lahko pripravile vse potrebno. Medtem ko se je kuhala „župa“, smo se društva predstavila s kakšno pesmijo, šalo in z drugim. Po preteku ure in pol smo morali pripraviti vzorce za pokušino, ki so jo postregli komisiji, pred tem pa je posamezno društvo izvleklo anonimne številke. Komisijo so sestavljali: Janez Komar, Romana Železnik ter Lidija in Martina iz šova Gostilna išče šefa. Medtem ko je komisija ocenjevala jedi, smo razdelile „župo“ in žgance še med ostale obiskovalce, nato pa smo se vsi sodelujoči in obiskovalci zbrali v šotoru, kjer je bila podelitev. Najprej smo vsi udeleženci dobili priznanja, na koncu pa so razglasili še prva tri mesta. Tretje mesto so osvojile domačinke DPŽ Brezno- Podvelka, drugo mesto je pripadlo Društvu kmetic Dravograd, prvo mesto pa smo si priborile kmetice iz Društva kmetic Mislinjske doline. Čestitke in pohvale smo prejele od vseh društev, čestitke pa nam je osebno izrekel tudi župan Občine Mislinja g. Šilak. Zasluženega prvega mesta smo bile zelo vesele, zato smo se ob koncu zavrtele še na plesišču ob zvokih Ansambla Poskok.

 

Ana Jeromel 


Oglejte si tudi