Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Retrospektivni vpogled v ustvarjalni opus Jožeta Ciuhe v KGLU

Z razstavo se v KGLU poklanjajo ustvarjalnemu opusu priznanega slovenskega likovnega umetnika Jožeta Ciuhe. Ob njegovi 90-letnici so v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane pripravili retrospektivno razstavo Labirint časa, ki je v ljubljanski Galeriji Jakopič od decembra 2013 do aprila 2014 predstavila vrhunce avtorjeve izjemne in dolge kariere. Slovenjgraška postavitev retrospektivnega vpogleda v ustvarjalni opus Jožeta Ciuhe zajema skrčen izbor del, pri čemer rdeča nit umetnikovega Labirinta časa ostaja neokrnjena.
  

Koroška galerija likovnih umetnosti: 13. februar – 5. april 2015

Kustos razstave: Marko Košan

Javno vodstvo po razstavi bo v četrtek, 19. marca 2015, ob 17. uri

 

V pripravah na razstavo sta kustosinji Marija Skočir in Barbara Savenc študijsko pregledali obsežen opus del v različnih likovnih tehnikah in se nazadnje odločili za strnjeno kronološko predstavitev slikarskih del in del na papirju, medtem ko so grafike, tapiserije in mozaiki prihranjeni za postavitev ob naslednji priložnosti. Razstava in spremljajoči katalog tako predstavljata zaokroženo pripoved Ciuhovega ustvarjanja, pri čemer nekatera izpostavljena dela v medsebojnem dialogu obiskovalca smiselno popeljejo skozi t. i. labirint časa, ki je predvsem prispodoba avtorjeve vseživljenjske težnje po iskanju še neodkritih virov navdiha.

 

Slovenjgraška postavitev retrospektivnega vpogleda v opus Jožeta Ciuhe zajema še nekoliko bolj skrčen izbor del, pri čemer rdeča nit umetnikovega Labirinta časa ostaja neokrnjena. Razstavo uvajajo dela na papirju, ki v risbi in akvarelu ponujajo srečanje s Ciuhovo značilno prečiščeno potezo. Osrednji del razstave v kronološkem zaporedju predstavlja starejša ustvarjalna obdobja s t. i. makedonskim obdobjem in deli, zaznamovanimi s potovanji po svetu. Preko fascinantnih podob na pleksi steklu, po katerih je avtor publiki najbolj znan in so združena v jedru razstave, se razstava zaključi s slikami na platno velikega formata novejšega datuma, ki jih odlikuje poudarjeno ekspresiven izraz.

 

Marko Košan

 

Katalog razstave

Katalog razstave Labirint časa obsega 336 strani in združuje strokovne prispevke Marije Skočir, Barbare Savenc in Marka Košana ter reprodukcije več kot 200 razstavljenih in drugih del, obsežno biografijo ter izbor bibliografskih zapisov in seznamov razstav. Avtorjeve biografske podatke je zbrala Nika Perne.

 

Jože Ciuha (kratka biografija)

Jože Ciuha (rojen 1924 v Trbovljah) je slikarstvo študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Francetu Miheliču in Gojmirju Antonu Kosu. Diplomiral je leta 1950, študij pa je nadaljeval na specialki za zidno slikarstvo pri profesorju Slavku Pengovu in ga končal leta 1952.

Na univerzi v Rangunu (Mjanmar) je med leti 1959-1961 študiral budistično kulturo in filozofijo. Med leti 1974-1978 pa je vodil seminar za svobodno slikarstvo na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Napisal je tri potopisne knjige iz potovanj po Aziji, Južni Ameriki in Združenih državah Amerike: Potovanje v deveto, Okameneli smehljaj (1963) in Pogovori s tišino(1967).

Ciuhova dela so v najpomembnejših svetovnih umetnostnih zbirkah, predstavljal pa jih je tudi na skupinskih in več kot 300 samostojnih razstavah. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 1967 in Jakopičevo nagrado leta 1981, za leposlovno knjigo za otroke je bil leta 1965 nagrajen z Levstikovo nagrado, leta 2014 pa je prejel nagrado za življenjsko delo na področju knjižne ilustracije.


 

Povezave

www.glu-sg.si/

Oglejte si tudi