Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
4°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Razstava Običaji božično-novoletnega časa v cerkvici sv. Duha v Slovenj Gradcu

Razstava je darilo članic in članov Društva upokojencev Slovenj Gradec občankam in občanom ter mestu. Ogledate si jo lahko 2. februarja 2013, s seboj pa pripeljite otroke, vnuke, pravnuke ... in podoživite spomine na praznovanje adventa ter božično-novoletne praznike nekoč ...
Do 2.2.2013 si lahko v cerkvi sv. Duha v Slovenj Gradcu vsak dan med 10. in 16. uro ogledate zanimivo razstavo izdelkov članic in članov oblikovalne sekcije Društva upokojencev Slovenj Gradec »OBIČAJI BOŽIČNO-NOVOLETNEGA ČASA NEKOČ IN DANES«.

Razstavljenih je preko 20 jaslic, narejenih iz naravnih materialov: filca, ličja, gline, papirja, kamna … od tistih "ta starih" še ohranjenih do novejših, sodobnih. Na razstavi so tudi venčki, narejeni iz različnih naravnih materialov. Največ pozornosti in navdušenja med obiskovalci razstave vzbujajo: prikaz okrašenega božičnega drevesca kot so ga krasili pred 50 in več leti z doma spečenimi keksi, bonboni in jabolki; kruh poprtnik, ki ni smel manjkati na mizi ter kropilnik in kadilo, s katerim so na božični dan blagoslovili vse prostore v hiši in zunaj nje. Na mizi nista smela manjkati žito in češnjeva veja kot simbola plodnosti. Predvsem mlajši bodo lahko spoznali, kako je nekoč otroke obdaroval sv. Miklavž: z rožiči, orehi, s suhim sadjem, s pečenim parkljem in obvezno s šibo.

Večino izdelkov so pripravile članice in člani oblikovalne sekcije pod mentorstvom Anke Juvan, ki jih uspešno vodi že 10 let. Razstava povezuje vse sekcije, ki delujejo v okviru Društva upokojencev Slovenj Gradec: članice in člani literarne sekcije so pripravili zapise o svojih spominih na praznovanje adventnega časa nekoč, ki smo jih v Podjetniškem centru Slovenj Gradec zbrali in izdali v priročni brošuri, članice sekcije za ročna dela so s svojimi kvačkanimi okraski okrasile največje drevo, pevski zbor pa je na odprtju razstave ubrano zapel. Celosten prikaz običajev božično-novoletnega časa zaokrožujejo gostje razstave, rokodelci iz Mislinjske, Mežiške, Dravske in Šaleške doline, ki s svojimi izdelki prikazujejo sodoben način praznovanja tega obdobja.

V Podjetniškem centru Slovenj Gradec smo z veseljem sodelovali z rokodelci – upokojenci, ki so tudi s to razstavo pokazali veliko ustvarjalnosti, predvsem pa – kar se nam zdi izjemno pomembno – motivacije in želje, da prenesejo znanja o običajih in navadah naprej, na mlajše, in tudi s tem jih bomo lažje ohranili, saj so pomemben del naše nesnovne kulturne dediščine.

Organizator razstave je Društvo upokojencev Slovenj Gradec v sodelovanju s Podjetniškim centrom Slovenj Gradec. Vstop je prost!

Oglejte si tudi