Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
10°C
PON.
24°C
9°C
Oceni objavo

Na Gregorjevem sejmu na Veseli Gori več kot 1500 obiskovalcev

Tradicionalni Gregorjev sejem na Veseli Gori je v soboto, 8. marca dopoldne, v prijaznem pomladanskem vremenu, privabil okoli 65 razstavljavcev in več kot 1500 obiskovalcev. Organizator – Etno družabno društvo Draga – je z odzivom zadovoljen.
Na Gregorjevem sejmu od njegovih začetkov do druge svetovne vojne je bilo predvsem vodilo prodaje oskrbeti kmeta z osnovnimi stvarmi za novo sezono – to so bile sadike, semena in predvsem orodje. Konec 20. stoletja pa do danes pa je šel trend v druge smeri; sicer se še vedno prodaja semena in sadike, vendar so v ospredju predvsem izdelki za prosti čas, za gospodinjstvo. Zadnje čase pa tudi zelo veliko kmečkih pridelkov, predvsem, eko izdelki, ki so danes trend, pa tudi izdelki domačih društev,“ pojasnjuje članica Etno družabnega društva Draga, etnologinja Mojca Ramovš.

 

Tradicija sejmov na Veseli Gora izhaja iz leta 1735, ko so se začela romanja. Gregorjev sejem pa je bil – tako navaja prof. Ivan Steklasa – na Veselo Goro zaradi povodenj reke Mirne prestavljen z Mirne leta 1760. Med drugo svetovno vojno je sejmarska dejavnost na Veseli Gori zamrla, v 60. letih prejšnjega stoletja pa so na pobudo nekaterih domačinov sejem obudili. Zagreti posamezniki in turistično društvo so ga ohranjali do danes.

 

Letos je organizacijo prevzelo Etno družabno društvo Draga, ki je zadovoljno, da je na sejmu sodelovalo okoli 65 razstavljavcev, ki so na stojnice postavili izdelke domače obrti, suhe robe, semena, mesnine, suho sadje, tudi oblačila in igrače, predstavili so se trsničarji in krošnjarji ter domača društva.

 

Poskrbljeno je bilo za gostinsko ponudbo in zabavni program za graščino na Veseli Gori, kjer se je danes – tako ocenjuje organizator – zvrstilo več kot 1500 obiskovalcev.

 

Prispevek pripravila: Petra Krnc

Foto: Petra Krnc

Oglejte si tudi