Testo:
70 dag moke
60 gr kvasa
2 dl mleka
15 dag sladkorja
15 dag masla
6 rumenjakov
1 vanilin sladkor
Sol
Rum
Limonina lupinica
Nadev:
60 dag mletih orehov
5 dag medu
20 dag sladkorja
10 dag masla
1 dl sladke smetane
1 vanilin sladkor
Rum
Limonina lupinica
6 beljakov
Priprava testa:
Iz 0,5 dl mleka, kvasa, žlice moke in žlice sladkorja pripravimo kvasec. Pustimo ga na toplem, da vzhaja.
V večjo posodo presejemo moko in vanjo naredimo jamico v katero vlijemo kvasec, dodamo, rumenjake, sladkor, limonino lupinico , rum, sol in stopljeno maslo. Med mešanjem dodajamo toplo mleko, ter zamesimo gladko testo, toliko časa da odstopi od posode. Testo pustimo na toplem, da vzhaja. Med tem časom pripravimo nadev.
Priprava nadeva:
V ponvi raztopimo maslo, dodamo med, sladkor, vanilin sladkor, limonino lupinico, mlete orehe, rum, sladko smetano in stepene beljake, da postane masa bolj rahla. Testo na tanko razvaljamo in namažemo z nadevom. Tesno zavijemo, položimo v pekač za peko in z vilicami prebodemo povrhnjico. Pustimo na toplem, da vzhaja. Ko se masa podvoji jo premažemo z mešanico jajca in mleka in damo v peč. Pečemo 50 minut pri 190 ˚C.
Iz uredništva Glasila vam želimo lepe praznike in bogato obloženo praznično mizo!