Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Pričakovane visoke koncentracije ozona

V naslednjih dneh zaradi visokih temperatur pričakujemo visoke koncentracije ozona, ki lahko predvsem na Primorskem presežejo opozorilno urno vrednost 180 μg/m3.

 

Ozon je plin, ki v povečani koncentraciji v ozračju nima vonja (zavonjali bi ga le, če bi šlo za izjemne količine. Že pri koncentraciji okrog 120 miligramov v kubičnem metru zraka se pojavljajo zdravju škodljivi simptomi: pekoče oči in sluznica nosu, pri občutljivejših ljudeh še moker nos, oteženo dihanje, bolečine v prsih, kašljanje, siljenje na bruhanje, težave pri delovanju srca ... Ponavljajoča se izpostavljenost ozonu lahko povzroči resne okvare, najbolj ranljivi pa so otroci, ostareli, kronični bolniki, delavci na prostem in rekreativni športniki.


Splošna zdravstvena priporočila, ki veljajo za vroče, jasne, sončne dni, ko so povišane tudi koncentracije ozona, so:

  • Prostore zračimo v jutranjih urah in delu dopoldneva.
  • Popoldne se zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje. Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. do 19. uro.
  • Izogibamo se fizičnim aktivnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke). Aktivnosti na prostem izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Oglejte si tudi