Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

V'čer po koroško

Klub koroških študentov (v nadaljevanju KKŠ) v soorganizaciji z ženskim vokalnim kvartetom Čink'lce pripravlja kulinarično-kulturno obarvan dogodek V'čer po koroško, ki daje velik pomen ohranjanju koroške kulturne dediščine. Prepevanje ljudskih pesmi in branje narečne poezije v prepletu s tradicionalno koroško kulinariko obeta zanimiv večer, obogaten z bogatim ljudskim izročilom.

V'čer po koroško je dogodek, ki je bil s strani KKŠ-ja izbran na natečajuKKŠansa, katerega namen je bil finančno in organizacijsko pripomoči k proaktivnemu udejstvovanju mladinskih društev, interesnih skupin oz. posameznikovna področjih kulture, izobraževanja, sociale, športa …

V petek, 24. oktobra, ob 20. Uri se bo na kulturno zaznamovanem večeru naturistični kmetiji Ploder v Šentanelu koroška tradicija predstavila v treh oblikah, in sicer ljudski pesmi, narečni poeziji in koroški kulinariki, polni tradicionalnih dobrot. Dogodek bo otvorilženski vokalni kvartet Čink'lce v sestavi Sara Kumprej, Nežka Pori, Urška Štrekelj in Polona Potočnik. Dekleta bodo v priredbah koroških in drugih slovenskih skladateljev (Oskarja Deva, Luke Kramolca, Franceta Marolta, Radovana Gobca …) obudile dragoceno zapuščino, tj. koroško pesem, prepevanju pa se bo pridružilo tudi branje narečne poezije v izvedbi Gašperja Bivška. Kulturnemu programu bo sledila pokušina tradicionalnih koroških jedi, ki ji bo za zbrane udeležence večera pripravila turistična kmetija Ploder.

»Danes Korošci vse bolj pozabljamo na našo dragoceno zapuščino – ljudsko pesem. S tem razlogom smo seženski vokalni kvartet Čink'lce s pomočjo Kluba koroških študentov odločile organizirati dogodek V'čer po koroško, s katerim želimo obuditi bogato izročilo, po katerem smo kot narod prepoznavni, drugačni, posebni. Da pa ne bi živela samo koroška pesem, smo k sodelovanju povabile še poeta Gašperja Bivška in turistično kmetijo Ploder, ki bo pripravila koroške tradicionalne jedi.  Medse vabimo tako mlade kot mlade po srcu, da se nam pridružijo ohranjati ali pa na novo spoznati našo bogato koroško identiteto,« je povedala ena izmed organizatork Sara Kumprej.

Vstop na dogodek je prost, vendar morajo udeleženci zaradi omejenih kapacitet svojo udeležbo predhodno javiti na vecerpokorosko@gmail.com.

Ekipa KKŠ-japa tudi sicer ne počiva, že prihodnji vikend poleg omenjenega dogodka prireja tudi ogled mikropivovarneBevog v avstrijski Radgoni, katere lastnik je slovenski pivovarVasja Golar. Ob različnih prigrizkih bodo udeleženci lahko poskusili tudi vse vrste piva, ki ga varijo v pivovarni. Odhod je predviden v soboto, 25. oktobra, ob 12.30 uri izpred KMKC Kompleks na Ravnah. Za vse člane KKŠ-ja je izlet brezplačen, nečlani morajo prispevati 8 evrov. Po večernem povratku na Ravne v KMKC Kompleks sledi še tematsko obarvan klubski večer. Predhodne prijave do srede, 22. oktobra, prek spletnega prijavnega obrazca (za tematski večer se ni potrebno predhodno prijaviti).

 

Oglejte si tudi