Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Skupaj na Uršljo goro

Ni več daleč dan, ko se bo skupina poimenovana 'Skupaj na Uršljo goro' tja podala že petič zapovrsti. Skupina je delovna že skoraj dve leti.

 

Skupina je bila na FB profilu ustvarjena s posebnim namenom in z motom 'Zdrav duh v zdravem telesu'. Skupina Skupaj na Uršljo goro pa zaznamuje seveda tudi vse tiste, ki imajo radi našo Goro, se radi gibljejo v naravi in pri tem uživajo v dobri družbi.

 

Zato v tej precej živahni in dokaj prijateljski skupini še kako velja tudi slogan 'Vsi na Goro, za zdravo telo'.

 

Skupini se lahko pridružijo vsi, omejitev ni, vsako drugo soboto pa se ob 8:00 zjutraj dobijo na parkirišču ob Ivarčkem jezeru. Okoli osemdeset se jih zbere in skupaj se podajo pod Goro.

 

Ob dobri družbi, odlični rekreaciji, svežem zraku ter spodbudi, ki jo dajejo drug drugemu, pot navkreber hitro mine, pravijo. Pravijo še, da je vse zastonj, oziroma da je že sam nasmeh dovolj.
Torej, brez startnine, na vrhu pa dobi vsak udeleženec topel čaj s priboljškom, izžreba se tudi 'lačna petka', za katero poskrbijo v piceriji Al Pachino. Letos se jim je 'sponzorjem' pridružil še Solni hram, kjer se bodo razvajali izžrebanci.

 

»Na letošnjem prvem vzponu se je porušil lanski rekord prijavljenih, 68 se nas je zbralo na parkirišču ob Ivarčkem jezeru. Parkirišče postaja počasi že premajhno za vse jeklene konjičke, bo treba start prestavit kar na Ravne,« pove v smehu eden od pobudnikov. 

 

Zanimiva je tudi starost udeležencev, ki se podajo na Uršljo goro. Najmlajši so stari okoli devet let, najstarejši pohodnik pa je štel 77 let. Starostna razlika se konstantno suče tam okoli sedemdeset let. Vsi pa pot prehodijo z nasmehom na ustih, dobro voljo, rdečih lic in so zelo veseli, ko dosežejo vrh.

 

Železarska pot se vije počasi navkreber in tam nekje na okoli 1000 metrih nad morjem se pojavi toplotna inverzija. Otopli se za dobrih 5+ stopinj. Ko se nekateri šele vzpenjajo proti vrhu, najhitrejši že zapuščajo Uršljo goro. »Tile tahitri pač s seboj ne nesejo kaj dosti 'cotovja' tako kot mi. In še preden se ohladiš, je bolje smukniti nazaj v dolino, saj lahko v nasprotnem primeru kaj hitro pride do zdravstvenih težav. Kar pa pomeni adijo, naslednja Uršlja,« še pove pobudnik.  

 

Ob prihodu na cilj pa kot vedno vlada dobro razpoloženje, ponavadi pohodnike razveseli tudi sonce. Na vrhu žrebajo lačne petke in dobitnika solne terapije. Živahno je tudi druženje ob malici in kozarčku, pa čaju in še kakšni dobroti.

 

»Ja, naporna je ta pot na Uršljo goro, samo nam je pa 'hudimano fajn'!
In toplo ste vabljeni, da se nam pridružite že to soboto,
24. januarja 2015, ob 8:00 na Ivarčkem jezeru,« še povedo udeleženci pohodov Skupaj na Uršljo goro.

Oglejte si tudi