Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
2°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Koncert skupine Orlek

Glasbeni abonma je ob koncu sezone gostil odlično glasbeno skupino Orlek, ki je bila ustanovljena leta 1990 in nosi ime po hribu, od koder prihajajo. Skupina Orlek ima svoj domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, v osrčju Slovenije. Njihova glasba je izvirna mešanica rock'n'rolla, nekakšen »folk punk polka rock«. Pestra instrumentalna zasedba, ki poleg tradicionalne rockovske postave obsega še pihalno sekcijo in harmoniko, pa jih uvršča v etno folk glasbo. So zelo komunikativni in hitro vzpostavijo kontakt ter navdušijo občinstvo iz različnih kulturnih okolij.

 

Posebnost skupine Orlek so besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi, značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. Nekatere pesmi so ljudske, oni pa so obarvali z rockom (Vinska trta). Nastopajo tako v Sloveniji kot v tujini, kjer vedno pojejo le v slovenščini.

 

Kjer se alpska poskočnica sreča z melanholijo panonske ravnice, kjer odprto slovensko srce začuti veter z Mediterana, ki prinese temperament Balkana, in ta trči ob pokončnost zasavskih rudarjev, nastane ritem, ob katerem vsakega zasrbijo pete. To je čarovnija devetih temperamentnih fantov, ki ustvarjajo pod imenom Orlek.

Orlek so: Vlado Poredoš (vokal, kitara),  Jure Tori (harmonika, klaviature), Bojan Bergant (kitara), Matej Fele (kitara), Mitja Tori (bas kitara), Kristijan Adamlje (saksofon), Ečo Matko (pozavna), Jan Adamek (trobenta), Luka Kopušar (bobni), pri akustičnem projektu Unterzug, ki so ga tokrat predstavili tudi na Ravnah, pa je na tolkalih Nino Mureškič.

 

Skoraj zaključek  ravenskega Glasbenega abonmaja so tako na odru Kulturnega centra z dobro glasbo pričarali unikatni zagorskim muzikanti in tako tudi na Koroškem obeležili 25-letnico glasbenega ustvarjanja.

Oglejte si tudi