Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Karla Oder, Mati fabrika, mesto in dom

V Kuharjevi dvorani Koroške osrednje knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne

je potekal muzejski večer s predstavitvijo knjige dr. Karle Oder z naslovom Mati fabrika, mesto in dom.

 

Znanstvena monografija je izvirno znanstveno delo, ki s svežim pristopom in na podlagi obsežnega gradiva tehtno argumentirano in celovito zajema problematiko, s katero se avtorica ukvarja že vrsto let – Železarno Ravne, mestom in načinom življenja industrijskih delavcev.

 

Monografija o Železarni Ravne in življenju železarjev v mestu Ravne na Koroškem je izšla pri Knjižnici Glasnika SED, Slovenskega etnološkega društva.

 

O delu sta v knjižnici spregovorili avtorica dr. Karla Oder in predsednica Slovenskega etnološkega društva Anja Serec Hodžar.

 

V uvodu je avtorico in urednico knjige ter obiskovalce v imenu Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika pozdravila bibliotekarka Simona Šuler Pandev, ki je avtorico knjige tudi predstavila: »Avtorica Karla Oder je doktorica etnologije, zgodovinarka in muzejska svetnica, zaposlena v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne.

 

Ukvarja se predvsem z gospodarsko zgodovino in delavsko kulturo oz. kulturo dela, posveča se raziskovanju načina življenja, zlasti industrijskega prebivalstva: rudarjev in železarjev. Leta 1992 je izšla njena knjiga Občina Ravne na Koroškem, Etnološka topografija slovenskega etničnega ozemlja. Leta 1995 je magistrirala na temo Rudnik Mežica, s poudarkom na obdobju med 1918–1947 in leta 2011 doktorirala z disertacijo Delavci Železarne Ravne v obdobju socializma in njihov način življenja. 

 

Izsledke raziskovalnega dela vključuje v muzejsko delo in je avtorica ter soavtorica številnih občasnih in stalnih muzejskih razstav, dejavno sodeluje na različnih strokovnih in znanstvenih posvetih s področja industrijske dediščine, gospodarske zgodovine, načina življenja delavcev in muzeologije. Vodi, koordinira in sodeluje pri več čezmejnih in mednarodnih projektih.

 

Je mentorica dijakom in študentom raziskovalcem. Svoje članke in prispevke objavlja v številnih strokovnih časopisih, zbornikih in monografijah. Poleg avtorstva različnih strokovnih monografij sodeluje kot urednica, sourednica ali soavtorica pri različnih publikacijah. V sistemu COBISS ima zabeleženih okoli 266 prispevkov. Za svoje delo je prejela kar nekaj priznanj.«

 

Obiskovalce je pozdravil in nagovoril tudi župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je predvsem poudaril pomen zbranega obsežnega gradiva in izrekel čestitke avtorici dr. Karli Oder.

 

Prisluhnili smo tudi besedam sodelavca avtorice knjige dr. Marjana Linasija, univ. dipl. zgodovinarja, muzejskega svetnika iz Koroškega pokrajinskega muzeja.

 

Predstavitev knjige Mati fabrika, mesto in dom je bila del praznovanja občinskega praznika občine Ravne na Koroškem.

 

Oglejte si tudi