Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
1°C
NED.
24°C
6°C
Oceni objavo

Planinski večeri PD Nazarje

Planinsko društvo Nazarje že dvanajst let zapored v zimskem času organizira »planinske večere«, niz zanimivih in poučnih planinskih, potopisnih in drugih predstavitev (predavanj), s katerimi popestrimo dolge zimske ure v januarju in februarju.

 

Za nami so letos že trije planinski večeri, čakajo nas še trije.

 

Na prvem nas je Izidor Furjan popeljal na najvišjo goro Evrope, Elbrus (5462 m). Elbrus je tehnično nezahtevna gora, ki pa zaradi svoje višine in zemljepisne lege zahteva klenega in vztrajnega gornika.

 

Na drugem večeru nam je Drago Kladnik slikovito predstavil svoje potepaje med gorami Kirgizistana. Na svojski način nam je opisal svoja doživetja te lepe in zanimive države.

Na letošnjem tretjem večeru smo gostili Ireno Mrak, načelnico KVGN pri PZS. V predavanju (PRE)ŽIVETI ZA GORE nam je na zelo osebni ravni predstavila svoj odnos do gora, ki jim je posvetila večji del svojega strokovnega in zasebnega delovanja.

 

Irena resnično živi za gore. V najvišjih pogorjih sveta vsako leto preživi več tednov. V njih hodi, pleza in jih preučuje. Pri tem zaznava posledice klimatskih sprememb, kot so nazadovanje ledenikov in povečano erozijo.

 

Kot naravovarstvenica seveda ni mogla mimo vse množičnejšega obiska turistično najbolj zanimivih vrhov pri nas in po svetu, tudi v najvišjih gorstvih sveta, ter ekoloških in socialnih posledic, ki jih neodgovorna množičnost v občutljivem gorskem svetu prinaša.

 

Poudarila je pomen etičnega in moralnega odnosa do gora in njenih prebivalcev, domačinov. Gore ne smejo biti poligon našega izživljanja, temveč okolje, v katerem iščemo svojo pot k sebi, k drugim in k naravi.

 

Podrobnosti o predavanjih in ostalih letošnjih planinskih večerih so na tej povezavi:

planinski večeri


Vabimi vas, da se nam pridružite na preostalih večerih!

Foto: Arhiv PD Nazarje in avtorji predavanj

 

Oglejte si tudi