Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Prometna varnost za starejše – med usposobljenostjo in izkušnjami

V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si moramo prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni ter obenem tudi varniStarejšim je potrebno namenjati več preventivnih aktivnosti kot so: spodbujanje obnavljanja znanja in spretnosti ter osveščanje in izobraževanje starejših voznikov. Pri starejših voznikih  je nevarna za vožnjo predvsem uporaba različnih zdravil, pri katerih so neželeni učinki zmanjšana pozornost, zaspanost, vrtoglavica, motnje vida, sluha, slabost… Vse to vpliva na varnost v prometu. 

Zato je včeraj na OZRK Novo mesto v sodelovanju z Damjanom Skokom, dolgoletnim učiteljem cestno-prometnih predpisov, potekalo predavanje »Prometna varnost za starejše – med usposobljenostjo in izkušnjami«. Predavanje je sestavljalo več sklopov. Preverili smo, kdaj smo psihofizično sposobni za vožnjo. Dotaknili smo se tudi obvezne opreme vozila, ki jo sestavlja: rezervno kolo, varnostni trikotnik, komplet prve pomoči, rezervne žarnice, zaželen je gasilni aparat. Povedali smo tudi, kako prevažati tovor in kako varno prevažati osebe, predvsem otroke. Ponovili smo tudi vožnjo po avtocesti, kako uporabljati prehitevalni pas, pospeševalni pas, kako se vključimo v promet ipd. Poleg tega pa smo tudi razjasnili nekatere dileme pri vožnji v krožiščih, kdaj peljemo po notranjem pasu, kdaj po zunanjem… Obnovili pa smo še znanje, kdaj potrebujemo vozniški izpit B kategorije in kdaj poleg tega še E kategorije.

Vsi udeleženci so aktivno sodelovali na predavanjih, veliko spraševali in komentirali. Predavanje je minilo v zelo sproščenem vzdušju.

 

Oglejte si tudi