Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Skupinska čistilna akcija v Občini Mengeš na dan Zemlje

Čiščenje nepravilno odloženih odpadkov se v Občini Mengeš že tradicionalno začne z društvenimi čistilnimi akcijami v začetku aprila ter zaključi s skupno čistilno akcijo konec aprila v soboto. V letošnjem letu je bilo v okviru čistilnih akcij zbranih manj odpadkov kot v preteklih letih, kar je posledica višje okoljske osveščenosti občank in občanov ter dobrega sistem ločenega zbiranja odpadkov oziroma možnosti odlaganja na skupnem odlagališču v Dobu.

Društvene čistile akcije so potekale v tednu od 3. do 10. aprila 2017. Že tradicionalno jih društva organizirajo sama in čistijo na vnaprej dogovorjenih območjih Občine Mengeš. Največ odpadkov v mestnih naseljih je bilo povezano z nemarnim odlaganjem manjših smeti na tla, v manj strnjenih naseljih pa tudi z gradbenimi odpadki, večjo belo tehniko in drugimi odpadki.
Skupna čistilna akcija pa je bila v soboto, 22. aprila 2017, zbor je bil ob 9. uri na parkirišču Kulturnega doma Mengeš. V enodnevni čistilni akciji so tako kot vsako leto sodelovali občanke in občani, kot člani društev, organizacij ter kot posamezniki. Čistilna akcija je potekala na štirih območjih, na Cegvenškem bajerju, na cesti od Topol proti Kosezam, na območju Drnovega in v Športnem parku Mengeš. V skupni čistilni akciji je bilo po 2 urnem zbiranju nepravilno odloženih odpadkov med 3 do 4 m3, kar je veliko manj kot v preteklih letih. Na občini ugotavljajo, da se količina v čistilnih akcijah zbranih odpadkov vsako leto zmanjšuje. K temu prav gotovo pripomore vedno večja okoljska osveščenost občank in občanov ter vzoren sistem ločenega zbiranja odpadkov na otokih, sedaj tudi manjših gospodinjskih aparatov in odpadkih baterij. Kljub temu pa ostaja grenak priokus, ki ga je v svojem uvodniku izpostavil tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič: »Težko je najti besede, za tiste, ki nekontrolirano oziroma skrajno neodgovorno odlagajo razne stvari na mesta, ki za to niso primerna. Ali je res tako težko zapeljati te odpadke na skupno odlagališče v Dob pri Domžalah?«
Hvala vsem, ki ste sodelovali v društvenih ali skupni čistilni akciji ter seveda vsem, ki v skrbi za okolje odlagate odpadke v domače zabojnike, na ekoloških otokih ali na skupnem odlagališču v Dobu.

Besedilo in foto: Tina Drolc

Oglejte si tudi