Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Zimsko vzdrževanje cest v Občini Lukovica

Želimo vas ponovno spomniti in opisati program zimskega vzdrževanja cest v zimskih razmerah.

V skladu s predpisi so naše ceste opredeljene po prednostnih razredih za vzdrževanje v zimskih razmerah. Pomembnejše lokalne ceste, na katerih se mora zagotoviti prevoznost med 5. in 22. uro, so ceste, po katerih poteka promet med deli cest v občini oziroma med občinami in po njih poteka tudi avtobusni in šolski prevoz; na teh cestah so možni zastoji do dveh ur. Ostale lokalne ceste naj bi bile prevozne med 7. in 22. uro. Tudi tu so ravno tako možni krajši zastoji. Javne poti, deli cest, ki potekajo po obrobju naselij so v nižji kategoriji, zato so možni zastoji do enega dne. Med 22. in 5. uro so možni zastoji oziroma so ceste prevozne z zimsko opremo.

Na zgoraj podana pravila se v naši občini plužijo ceste glede na potrebe in prioritete. Na vseh cestah je dovoljeno do 15 cm snega, saj je do te mere možen promet z uporabo zimske opreme na vozilu. S posipanjem se začne ob vsaki poledici ali začetku sneženja, ko se sneg začne oprijemati cestišča oziroma po izvedenem pluženju. Zaradi boljše obveščenosti in varnejše vožnje na nevarnejših delih cest lahko postavimo opozorilne znake, s katerimi so vozniki še dodatno obveščeni o razmerah na cesti. Upravljavci vzdrževanja zimske službe v naši občini opravljajo to nalogo v skladu s predpisi oziroma boljše.

Izvajalci zimske službe (pluženje cest) so pretežno dosedanji izvajalci, to so kooperanti – kmetje, s katerimi je bilo v letošnjem letu sklenjeno pogodbeno razmerje za obdobje zimskih sezon 2014 – 2019. Za posipavanje cest na vzhodnem delu občine (od Krašnje do Trojan) ter delno pluženje cest je bilo na javnem razpisu za zimsko vzdrževanje občinskih cest za obdobje zimskih sezon 2014 - 2019 kot najugodnejše izbrano podjetje GRASTO d. o. o.

Razumeti je potrebno, da je nemogoče ceste v času zimskih razmer, za katere skrbi Občina Lukovica, očistiti vse naenkrat. Te so lahko splužene v nekaj urah. Zmogljivosti strojev in voznikov je optimizirano glede na potrebe in možnosti oziroma razpoložljivo število strojev in voznikov. Dovoz k stanovanjskim, gospodarskim in ostalim objektom čistijo lastniki sami. Odlaganje snega z zasebnih na javne površine ni dovoljeno. Vsak udeleženec v prometu je dolžan skrbeti za svojo lastno varnost in za varnost vseh drugih udeležencev v prometu. Bodimo strpni. Kot pešci ali kolesarji poskrbimo, da bomo na cesti kar najbolj vidni, kot vozniki pa prilagodimo hitrost vremenskim in drugim razmeram, predvsem pa se na pot odpravimo pravočasno.

Oglejte si tudi