Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Na Inštitutu za disleksijo so usposabljali za presojanje sktopičnega sindroma

Na Inštitutu za disleksijo (sekcija Slovenske UTŽO) je potekalo prvo formalno 26-urno usposabljanje specialnih in rehabilitacijskih pedagogov, socialnih pedagogov in učiteljev iz vse Slovenije za presojanje skotopične občutljivosti. Gre za tako imenovani sindrom Irlen, ko umanjka ena ali več barv v spektru zaznave, zaradi česar vizualni korteks vidne signale zaznava drugače, najtežje črne črke na beli podlagi.

Usposabljanje, ki je potekalo v Ljubljani od 22. do 30. januarja 2016, je vodil dr. Alan Penn z Diagnostične klinike Irlen v Londonu, sam oče otrok s skotopičnim sindromom. Udeleženci so za svoje testiranje v praksi prejeli gradivo (barvne folije, priročnik, raziskave, navodila) ter dobili nalogo, da presodijo stanje štirih oseb, ki niso skotopično občutljivi in šestih, ki to so, ugotovitve pa strnejo v zaključno nalogo. Postali bodo presojevalci skotopične občutljivosti s spričevalom.

Po zaključku usposabljanja je potekala zahtevna presoja skotopične občutljivosti otrok, ugotavljanje individualne ustreznosti barvnih očal, ki so lahko v večjo pomoč pri branju kot barvne prosojnice. So namreč kombinacija različnih svetlobnih filtrov. Usposabljanje je potekalo ob strokovni in jezikovni podpori sodelavcev Inštituta za disleksijo.

Oglejte si tudi