Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Škisova tržnica 2016

Vsako leto 56 študentskih klubov iz vse Slovenije združi svoje izkušnje, ideje in zagnanost v prestolnici, kjer se z izvirnimi stojnicami in domačo kulinariko predstavijo in poskrbijo za pravi sejem slovenske kulture. 19. Škisova tržnica bo 5. maja 2016 na travnati zelenici Kardeljeve ploščadi ustvarila preplet slovenske in tuje kulture in kulinarike, mladosti in zabave ter ekologije in dobrodelnosti. Prvi četrtek v mesecu maju tako obeta prireditev za vse mlade po srcu in ponuja pestrim dnevnim in večernim program. Vrata v največji študentski raj se bodo za obiskovalce odprla ob 12. uri z mimohodom študentski klubov.

 

O PROJEKTU

Škisova tržnica je reprezentativna prireditev Zveze študentskih klubov Slovenije (Zveze ŠKIS), ki bo v Ljubljani potekala že 19. zapored. Gre za enodnevno prireditev na prostem za mlade, ki jo Zveza ŠKIS v sodelovanju s 56 študentskimi klubi iz vse Slovenije pripravlja v začetku meseca maja. Ime je dobila po raznovrstnih atraktivnih stojnicah, na katerih posamezni klubi predstavijo svoje delovanje, najbolj znane projekte in lokalne posebnosti krajev, iz katerih prihajajo. Študenti predstavijo domačo obrt, kulturne in turistične značilnosti, značilno domačo kulinariko in običaje ter na ta način v popoldanskem času na Kardeljevi ploščadi ustvarijo Slovenijo v malem.

Škisova tržnica je edinstven projekt, preko katerega Zveza ŠKIS v sodelovanju s klubi spodbuja pozitiven odnos do slovenske kulture, narave in sočloveka, povezovanje in medsebojno spoznavanje mladih iz različnih okolij ter poudarja pomen mladinskega delovanja. S prireditvijo na enem mestu združi znanje, prakse, veščine in zabavo.

Prireditev je razdeljena na popoldanski (kulturni) in večerni del. Popoldanski del je namenjen predstavitvi študentskih klubov, dogajanje na samem prizorišču in na glavnem odru pa popestri bogat animacijski in kulturni program.

V večernem delu je glavno dogajanje zastavljeno na dveh odrih. Na glavnem odru Škisove tržnice, ki je namenjen koncertni glasbi, za glasbeno vzdušje skrbijo največje slovenske in tuje glasbene skupine, priložnost za nastop pa vsako leto dobi tudi mlada, še neuveljavljena glasbena skupina, ki jo organizator izbere preko predizbora ŠkisoLOV. Na elektronskem odru se mladi zabavajo ob elektronski glasbi svetovno poznanih DJ-jev in drugih znanih izvajalcev.

S sproščenim vzdušjem je Škisova tržnica postala prepoznavna tudi kot prireditev, kjer se vedno sklepajo poznanstva, rojevajo nove ideje in kjer nikoli ne zmanjka iskrivih nasmehov na obrazov obiskovalcev. Pomembnost prireditve se kaže tako v medsebojnem povezovanju študentskih klubov in regij kot tudi obisku mnogih županov in drugih pomembnih osebnosti, ki prireditev počastijo s svojo prisotnostjo.

 

Ključne značilnosti Škisove tržnice

Škisova tržnica je znana kot:

- največja enodnevna prireditev za mlade na prostem v Sloveniji (vsako leto jo obišče preko 20.000 obiskovalcev);

- prva slovenska EKO prireditev, kjer se odpadki sproti ločujejo, odvažajo in reciklirajo, hkrati pa se mlade osvešča o skrbi za okolje;

- prireditev z unikatnim kulturnim konceptom, ki promovira slovensko kulturo in kulinariko med mladimi, obiskovalce osvešča o pomenu medsebojnega sodelovanja, z dobrodelno usmeritvijo pa promovira medsebojno pomoč in skrb za sočloveka;

- prireditev, ki poleg promocije slovenskih kultur, obiskovalce na Mednarodnem otoku seznanja tudi s kulturami drugih držav in s tem dobiva mednarodno razsežnost.

 

Škisova tržnica tudi prva EKO prireditev v Sloveniji

Škisova tržnica danes ni prepoznavna le po svojem kulturnem in zabavnem konceptu, temveč tudi kot prva EKO prireditev v Sloveniji. Zeleni otok bo uspešno tradicijo nadaljeval na novi lokaciji in mlade osveščal o pomenu zdrave in ekološko pridelane hrane, o družbeni odgovornosti, skrbi za okolje in o primernem ravnanju z odpadki.

Ločevanje odpadkov

Na dogodku bo organizator tudi letos v sodelovanju s podjetjem Snaga d.o.o. poskrbel za sprotno ločevanje, odvažanje in recikliranje odpadkov, poseben poudarek pa bo na preprečevanju nastajanja odpadkov in osveščanju o problematiki zavržene hrane med mladimi. Ker je Škisova tržnica v prvi vrsti kulinaričen projekt namenjen študentom, želi tudi Zveza ŠKIS v sklopu prireditve študente spodbujati k preprečevanju zavržkov hrane, ne le na tržnici, temveč tudi v restavracijah in doma.

Priključitev projektu Jaz, ti, mi, za Slovenijo

V duhu skrbi za sočloveka in okolje se bo Škisova tržnica letos pridružila tudi vseslovenskemu okoljsko-humanitarnemu projektu Jaz, ti, mi, za Slovenijo s sloganom Stara plastenka za nov inkubator. Projekt želi poleg povezovalne narave z vključevanjem vseh državljanom povečati zavedanje o prednostih doslednega ločevanja odpadne embalaže, ki omogoča izdelavo sekundarnih surovin in s tem ohranjane naravnih virov v okolju. V sklopu projekta se po celotni državi tako zbirajo odpadne plastenke, iz končnega izkupička pa bo Porodnišnici Kranj omogočen nakup inkubatorja in s tem boljši pogoji za novorojenčke. Eno od zbirališč odpadne embalaže bo tudi Škisova tržnica 2016, ki že več let s sprotnim ločevanjem, stiskanjem in odvažanjem odpadkov ohranja prizorišče čisto.

 

Uporaba javnega avtobusnega prevoza

Organizator sodeluje tudi z Avtobusno postajo Ljubljana in obiskovalce informira ter jih poziva k uporabi javnega avtobusnega prevoza na dan prireditve, saj na ta način želi še dodatno prispevati k zmanjševanju onesnaževanja okolja. 

Dobrodelna nota prireditve

Prireditev, ki sicer temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike med mladimi, se bo odvijala s pridihom dobrodelnosti. Organizator vsako leto omogoči nastop na velikem odru Škisove tržnice mladi, še neuveljavljeni glasbeni skupini in v duhu podpore potencialnih mladih glasbenikov se Zveza ŠKIS letos pridružuje projektu slovenskega bobnarja Marka Soršaka – Sokija. V sklopu prireditev bo organizator podelil glasbila dvema osnovnima šolama iz Ljubljane in okolice in tako osnovnošolcem omogočil prvi stik z aktivnim (po)ustvarjanjem glasbe kar na njihovih osnovnih šolah.

Škisova tržnica 2016

lokacija prireditve: zelenica Kardeljeve ploščadi za Bežigradom (zelenica Ministrstva za obrambo RS, Vojkova cesta 55, Ljubljana)


začetek prireditve -  5. maj 2016 ob 12.00

konec prireditve - 6. maj 2016 ob 02.00

 

PROGRAM

Dnevni/popoldanski program

Otvoritev

Uradna otvoritev Škisove tržnice 2016 se bo pričela ob 12.00 z mimohodom študentskih klubov in sprevodom mažoret Trebnje. Ob 12.20 bo začetek otvoritve s svojim govorom naznanila tudi predsednica Zveze ŠKIS Špela Oset in častni govornik, ustanovitelj dobrodelnega projekta 20 za 20, Marko Soršak. Po otvoritvi bo v VIP prostoru pripravljen sprejem za častne goste ter predstavnike klubov.

Prizorišče študentskih klubov

Dnevni program bo obsegal predstavitev klubov in animacijo obiskovalcev. Spremljevalni program na prizorišču klubov bo vključeval:

- uradno slovesno otvoritev s sprevodom mažoret in mimohodom 56 študentskih klubov,

- predstavitev študentskih klubov na stojnicah,

- degustacije kulinaričnih posebnosti posameznih regij,

- sprejem gostov na regijskih otočkih in na Mednarodnem otočku (International Ocean),

- predstavitev programa tujih študentov in njihovih držav,

- tekmovanje študentskih klubov za najboljšo stojnico ter ostale

- študentske igre in tekmovanja.

Mednarodni otok

Študentski klubi Slovenije se predstavljajo na šestih otočkih, ki predstavljajo šest slovenskih regij, sedmi otok Škisove tržnice pa je mednarodni otok, na katerem so združeni mladi predstavniki tujih držav. S projektom Mednarodni otoček (International Ocean) želi organizator spodbujati medkulturni dialog izven naših meja. Kulinarične dobrote in zanimivosti iz tujine bodo tako predstavili tudi študenti iz zamejstva, svoje delovanje pa slovenske organizacije, ki promovirajo mobilnost mladih ter organizirajo izmenjave in študijske prakse v tujini.

Oglejte si tudi