Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Ohranimo biodiverziteto Ljubljanskega barja

Tako se glasi naslov naravovarstvenega projekta, ki ga je v letošnjem letu izvajala Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, in sofinancirala Mestna občina Ljubljana. Namen projekta je bil pilotni prikaz uspešnega in učinkovitega odstranjevanja ter zatiranja dveh tujerodnih invazivnih vrst zlate rozge ter tako prispevati k ohranjanju biodiverzitete Ljubljanskega barja.
Biodiverziteto ali biotsko pestrost Ljubljanskega barja namreč ogrožajo tudi številne tujerodne vrste, med katerimi so nekatere postale že invazivne. V okviru projekta Ohranimo biodiverziteto Ljubljanskega barja se je Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, osredotočila na dve tujerodni invazivni vrsti zlate rozge, orjaško (Solidago gigantea) in kanadsko zlato rozgo (S. canadensis).

 

Obe vrsti sta zaradi hitre rasti, proizvodnje velikih količin semen, vegetativnega razmnoževanja ter odpornosti na škodljivce in bolezni zelo uspešni pri zasedanju opuščenih in degradiranih prostorov. Od tam se uspešno širijo in izpodrivajo domorodne rastlinske vrste. Tvorita namreč zelo goste trajne sestoje, v katerih ne more uspevati nobena druga vrsta. Zlato rozgo v zgodnjem jesenskem času najlažje prepoznate kot visoko rumeno cvetočo rastlino, ki se v gostih sestojih na Ljubljanskem barju pogosto pojavlja ob robu cestišč, na bregovih vodnih teles, ob njivah. Sestoji so običajno višji od 1 m, lahko presežejo višino 2 m.

Odstranjevanje orjaške in kanadske zlate rozge je težavno, zato je bila v okviru projekta preizkušena metoda večkratnega puljenja. Zaradi sposobnosti vegetativnega razmnoževanja obeh vrst je za popolno odstranitev nujno odstranjevanje podzemnih delov. Že iz majhnega koščka korenike lahko odženejo nove rastline in tvorijo nove sestoje. Z večkratnim zaporednim puljenjem v sezoni poskrbimo za popolno odstranitev podzemnih delov.

 

Poleg tega je bil namen projekta izobraževati in ozaveščati širšo javnost o problematiki širjenja tujerodnih vrst, o njihovi invazivnosti ter o načinih, s katerimi jih lahko zatiramo in preprečimo njihovo širjenje. Izvedena so bila predavanja o problematiki tujerodnih invazivnih vrstah v srednjih in osnovnih šolah, ozaveščanje splošne javnosti je potekalo preko različnih medijev, organizirane so bile delovne akcije puljenja invazivnih rastlinskih vrst. Poleg prostovoljcev so se delovnim akcijam pridružili tudi dijaki Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, smeri Naravovarstveni tehnik.

 

Nasvet za bralce

Če se na vašem zemljišču pojavlja invazivna vrsta zlate rozge, lahko njeno razširjanje ob manjšem številu preprečite z rednim puljenjem. Rezultati projekta kažejo, da je zadostno 4-kratno puljenje v sezoni. Seveda, bolj kot je puljenje temeljito, manj ponovitev je potrebnih. Pri že prisotnih večjih sestojih je priporočljiv način zatiranja z redno košnjo in fizičnim odstranjevanjem. Rastline je priporočljivo odstranjevati pred cvetenjem, saj tako preprečimo razširjanje semen.

 

Več o projektu, ki ga je sofinancirala Mestna občina Ljubljana, si lahko preberete na spletni strani inštituta Lutra, kjer je na voljo tudi zloženka Zlata rozga – tujerodna in invazivna.

Povezave

lutra.si/

Oglejte si tudi