Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Geparda v živalskem vrtu

Danes je živalski vrt dobil dva geparda.

Na Facebook strani ljubljanskega živalskega vrta smo lahko prebrali, da bosta v petek, 21. junija, v dopoldanskih urah ZOO Ljubljana prvič prispela dva mlada geparda Sven in Svea.


Geparda bi toraj ob času pisanja že v ZOO Ljubljana. Skotila sta v živalskem vrtu Djurpark Boras, ki je letos praznoval 50. letnico obstoja.


Samico Sveo so opisali kot bojevito, medtem ko naj bi bil samec Sven bolj zadržane narave.


Samci nikoli ne sobivajo skupaj s samicami. V Živalskem vrtu Ljubljana bosta lahko Sven in Svea sobivala zato, ker je Sven kastriran, so še obrazložili na Facebook strani. "Kadar se živalski vrtovi prvič srečamo z gojitvijo zahtevnejših vrst, navadno prevzamemo osebke, ki so presežni in niso namenjeni za reprodukcijo. Samce in samice bi sicer za namen reprodukcije morali gojiti v dveh vizualno in vonjalno ločenih ogradah."


O gepardu

 

Gepard (Acinonyx jubatus) je velika mačka, vendar ima samosvojo telesno zgradbo, ki še najbolj spominja na hrta, ki velja za najhitrejšo pasmo med psi. Telo je mišičasto in vitko, noge so dolge in tanke, z njimi dela do 8 m dolge skoke. Kremplje ima stalno iztegnjene in jih ne more vpotegniti tako kot druge mačke. Pri teku mu nudijo dober oprijem. Hrbtenica je izjemno vitka in prožna. Ima velike nosnice, srce in pljuča, da dobi dovolj kisika pri sprintu. Plen zgrabi z močno čeljustjo in ga zadrži z dolgimi podočniki. Kožuh je posut z majhnimi črnimi pegami. Tako se lažje prikrije pred plenom. Gepard je ustvarjen za hitre pospeške. V 5 sekundah pospeši na 100 km/h. Teče lahko s hitrostjo do 120 km/h.

Oglejte si tudi